Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vändes trenden i utsatta områden

Två stadsdelar i Stockholm är inte längre med på polisens lista över utsatta områden. I Östberga och Älvsjö/Solberga har polisen lyckats trycka tillbaka kriminaliteten.
–Vi har fokuserat på rätt saker, säger lokalpolisområdeschef Tobias Lövström.

Tobias Lövström, chef för polisområde Globen.

Tobias Lövström, chef för polisområde Globen.

Foto: Polisen

Brott2023-12-01 18:05

För några år sedan var framför allt Östberga kraftigt påverkat av kriminalitet. Ett tongivande kriminellt nätverk styrde i många delar av området, exempelvis var det lokala bostadsbolaget utsatt.

När polisen 2015 upprättade den första listan över utsatta områden fanns Östberga och Älvsjö/Solberga med. Nu, åtta år senare, tas de bort.

– Vi har lyckats trycka tillbaka problemet, säger Tobias Lövström, chef för polisområde Globen.

Att problemen skulle ha flyttat till andra stadsdelar tror han inte. I stället har polisen enligt honom fått bort vissa individer från gatan och arbetat på ett strukturerat sätt för att öka tryggheten och återställa ordningen.

– Successivt har situationen blivit bättre.

Samverkan och orosanmälningar

Framgångsreceptet i lokalpolisområdet har varit kontinuitet på olika sätt, berättar Lövström. Dels har den polisiära närvaron varit hög i vissa områden, dels har polisen haft kontinuerlig och strukturerad samverkan med stadsdelarna.

– Särskilt vad gäller Hägersten/Älvsjö, där har vi gjort många orosanmälningar om ungdomar och individer som i sin tur har lett till åtgärder.

– Detta har varit ungdomar som vi har sett är på väg åt fel håll. På stormöten har vi beskrivit hur vi uppfattar att ungdomarna blir ingroomade i kriminalitet, fortsätter Lövström.

Samarbetet med kommunen varit en mycket central del för att ha lyckats vända trenden. Utan samverkan hade man inte sett samma resultat, säger Tobias Lövström.

Övergripande har polisarbetet utgått från två saker: vilka platser som är stökiga och vilka individer som bör punktmarkeras. En del i punktmarkeringarna har exempelvis varit att göra orosanmälningar.

Fortsatt hårt arbete

Att inte finnas med på listan över landets utsatta områden kommer inte göra att polisområde Globen ändrar sitt arbetssätt. Tvärtom.

– Det är viktigt att vi fortsätter att jobba målmedvetet för att se till att den här trenden fortsätter. Och att vi inte hamnar i att vi om två år helt plötsligt har nya utsatta områden.

Exempelvis finns en annan stadsdel i Lövströms lokalpolisområde där polisen för ett och ett halvt år sedan såg att problemen ökade: Skarpnäck. För att det inte ska bli ett utsatt område är stadsdelen nu högprioriterad och polisen arbetar hårt för att hålla undan kriminaliteten.

– Vi har verkligen lagt mycket fokus på att bejaka samhället, invånare och andra aktörer som tycker, som ställer sig upp och gör sin röst hörd. Och det här har vi lyckats med, säger Tobias Lövström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!