Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen ska öka trycket mot sopfusket

Polisen bedömer att organiserad avfallsbrottslighet sannolikt kommer att öka i Sverige. I Södertälje har problemet funnits i många år och där ökar man nu trycket mot kriminaliteten.
–Det kommer att fortsätta om vi inte gör något åt det, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Södertäljepolisen. Arkivbild.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Södertäljepolisen. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Brott2023-12-25 10:57

En fastighetsägare i Södertälje dömdes nyligen i Mark- och miljödomstolen till att återställa ett område där det byggts en flera hundra meter lång väg i skogen. Om området inte är återställt inom ett halvår får ägaren vite på 100 000 kronor, och ytterligare 50 000 kronor varje månad därefter.

Enligt domen var det primära syftet aldrig att bygga en väg, utan att "återvinna eller bortskaffa avfall".

Att bygga vägar utan egentligt syfte är ett återkommande modus inom illegal avfallsverksamhet. Man fakturerar för att hantera avfallet enligt gällande regelverk, men gömmer det sedan i stället under en väg i skogen, eller en husgrund, och kan på så sätt göra stora brottsvinster.

Tillsyn effektivast

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Södertäljepolisen, tycker att domen visar att tillsyn och kontroll är den effektivaste metoden mot problemet, snarare än polisutredningar.

– Det är svårt att utreda och tar ganska lång tid. Det slår mycket bättre med administrativa åtgärder som de här tillsynsföreläggandena, med sanktionsavgifter och viten. Det biter direkt.

Brottsligheten har funnits länge i staden, men i år har Södertälje försökt öka trycket mot de avfallskriminella. Inom nätverket Mälarkommuner mot organiserad brottslighet som etablerades i mars ska man tillsammans med fem andra kommuner stärka tillsynen bland annat kring avfall.

Vad vet ni om kopplingen till organiserad brottslighet?

– Jo, men det hänger ihop. I byggsektorn finns exempelvis bolag med kriminella individer. Det finns även intressen med släktkopplingar i vissa fall där byggare köper billiga massor för att bygga husgrunder och samtidigt får betalt för att gömma massorna.

Maffiastruktur

Att brottsligheten varit ett stort problem i Södertälje kan kopplas till den maffiastruktur som man menar finns i staden. Att det är så är även något som nyligen bekräftats av styrgruppen för maffianätverk i Europol med bas i Rom, dit man skickat representanter som beskrivit problematiken, säger Appelgren.

– Då har man sagt att vi kvalificerar oss till nätverket, eftersom vi har en maffialiknande struktur.

Det innebär bland annat att man ska utbildas i metoder mot maffiastrukturer och att man ges förtur i analysarbete och forensiskt arbete inom Europol, säger han.

– Det här är en del av paketet, det internationella och det myndighetsgemensamma trycket. Men också det långsiktiga arbete vi gör runt Mälaren tror jag kommer göra skillnad på riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!