Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polis: Fotboja på Sis-unga kan minska våldet

Unga som vårdas på till exempel Sis-hem bör få en elektronisk fotboja, säger polischefen Max Åkerwall. Det skulle kunna bidra till att stoppa den pågående våldsvågen.
–Ett väldigt stort antal av både offren och gärningspersonerna är avvikna från olika former av boenden, säger han.

Max Åkerwall, tillförordnad polisområdeschef i region Stockholm, anser att elektroniska fotbojor på unga som vårdas på till exempel Sis-hem kan vara en möjlig lösning för att stoppa våldsvågen. Arkivbild.

Max Åkerwall, tillförordnad polisområdeschef i region Stockholm, anser att elektroniska fotbojor på unga som vårdas på till exempel Sis-hem kan vara en möjlig lösning för att stoppa våldsvågen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Brott2023-10-13 18:51

Tre personer har dödats och flera har skadats när det, två dagar på raken, skett skjutningar inne i människors hem i Stockholmsområdet.

Max Åkerwall, tillförordnad polisområdeschef i region Stockholm, säger att det är tydligt att gränserna har flyttats fram ytterligare i den redan pågående våldsvågen. De senaste fem dagarna har polisen stoppat cirka fem till sex attentat i regionen.

– De sitter med bensindunkar i fordon, de har plasthandskar, skyddsbeklädnad och tändanordningar. Och vi ser att de är på väg till adresser som är intressanta för oss utifrån underrättelsesynpunkt. Så nära är det, säger han.

"Pojkar står på kö"

Ofta är det unga pojkar från andra regioner i Sverige som kommit till Stockholm för att utföra vad Max Åkerwall kallar "mordkommandon".

– Unga pojkar står i kö för att få utföra den här typen av brott. Det är den påfyllnaden underifrån som är så otroligt utmanande för oss.

För att vända situationen krävs att hela samhället mobiliserar, anser han.

– När vi frihetsberövar de här unga pojkarna och de transporteras till en inrättning så är det ofta så att det inte finns juridiska förutsättningar att hålla dem inlåsta där.

Max Åkerwall liknar det vid att polisen lämnar de unga gärningsmännen på trappan, varpå de helt sonika vandrar genom fastigheten, kliver ut genom altandörren och försvinner.

Vill se fotboja

Hade polisen däremot kunna spåra rymlingarna hade det underlättat mycket, anser polischefen.

– Finns det olika former av tvångsbeslut från Socialtjänstens sida förenat med att man ska vara på en sådan här institution, då kanske vi kortsiktigt skulle behöva fundera på om inte det ska förenas med en elektronisk fotboja eller liknande, säger han.

– Vi lägger väldigt mycket tid och resurser på att hämta samma personer gång på gång, där de riskerar att ena dagen vara utförare och andra dagen ett brottsoffer.

TT: Hur stor skillnad tror du att det skulle göra i den pågående våldsvågen nu?

– Det skulle åtminstone begränsa möjligheterna för de här personerna att röra sig fritt i samhället, att ta del av planläggningar för nästa brott, att röra sig till en speciell adress och bli utrustade med vapen och andra attribut för att sedan åka och utföra en mordplan, säger Max Åkerwall.

– Jag tror att det faktiskt skulle underlätta för oss att kunna skapa en bättre kontroll över nuvarande situation.

Fakta: Samhällsvård

Så kallad samhällsvård innebär att samhället griper in och tar över ansvaret för en ung person med anledning av exempelvis missförhållanden i hemmet, missbruk eller kriminalitet.

Vården kan delas in i två kategorier – institutionsvård och familjehem.

Familjehem är enskilda hem som tar emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar, exempelvis missförhållanden i hemmet, våld, missbruk eller kriminalitet.

Placeringarna kan ske under kortare eller längre tid. Utgångspunkten är i regel att barnet ska återförenas med sina föräldrar så fort som möjligt, men i vissa fall blir barnet kvar hela uppväxten.

I den sistnämnda kategorin ingår HVB-hem och Sis-hem.

HVB-hem (hem för vård eller boende) är en institution inom socialtjänsten som tar emot unga personer för vård eller behandling. Många HVB-hem drivs i privat regi.

Sis-hem är ungdomshem som drivs av den statliga myndigheten Statens institutionsstyrelse där det bedrivs individuellt anpassad tvångsvård och sluten ungdomsvård.

Majoriteten av de intagna på hemmen är barn och unga som omhändertagits enligt LVU (lagen om vård av unga) för exempelvis missbruk. En mindre andel är omhändertagna enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård) efter att ha dömts för brott.

Även vuxna missbrukare kan få vård på särskilda LVM-hem i regi av Sis enligt lagen om vård av missbrukare.

Källor: Statens institutionsstyrelse, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!