Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lööf: "Det tog mig väldigt hårt"

Hon har under åren utsatts för omfattande hat och hot, men det som hände i Visby bidrog till att en gräns passerades. Det säger Annie Lööf då hon förhörs om att hon ska ha varit en av Theodor Engströms utpekade måltavlor och hur detta påverkat henne – och Sverige.

Annie Lööf på väg in till rättssalen i Gotlands tingsrätt, där hon ska förhöras som målsägare i målet om det misstänkta terroristbrottet i Visby.

Annie Lööf på väg in till rättssalen i Gotlands tingsrätt, där hon ska förhöras som målsägare i målet om det misstänkta terroristbrottet i Visby.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2022-11-09 05:30

– Det som hände, mitt i hjärtat av Visby, på Donners plats, bör leda till eftertanke. Många poliser var på plats, civilklädda och uniformerade – trots detta händer det.

Det säger Annie Lööf, ofta märkbart berörd och ibland nära tårar, då hon berättar om hur attacken mot Ing-Marie Wieselgren och planerna på att döda eller skada henne själv påverkat.

Hon får börja med att beskriva det hot och hat som drabbat henne under åren som Centerpartiets ledare. Hon säger att det känns märkligt att prata om detta, då politiker sällan lyfter sin utsatthet.

– Det officiella svaret är att det påverkar, men det rinner också av för det är en del av ens uppdrag, säger Annie Lööf.

– Det privata svaret, det är att det påverkar jättemycket. Man ser sig om, vid vissa tillfällen har jag inte låtit mina barn leka i trädgården utan uppsyn av vuxen, jag öppnar inte mina brev hemma, jag drar mig för att vara i stora folksamlingar, fortsätter hon.

Var i närheten

Hon berättar om hur människor dukat upp ett bord utanför hennes hus, som en symbol för "Annie Lööfs sista måltid", hur hennes barn utsatts för kidnappningshot och hur hon fått tomhylsor skickade hem.

Annie Lööf befann sig i närheten av brottsplatsen då attacken på Ing-Marie Wieselgren ägde rum den 6 juli i år. Direkt efteråt stängde hon av sina känslor, först senare kunde hon ta in vad som hänt.

Hon säger att hon själv alltid lever med vetskapen om vad som kan hända, men att en sådan person som Ing-Marie Wieselgren nog inte åkte till Almedalen med tanken på att kanske aldrig återvända till sin familj.

– Det tog mig väldigt hårt, att en anställd tjänsteman drabbas av ett sådant brutalt brott. Det kom mig väldigt nära, säger Annie Lööf.

Tittar på händer

Senare får hon veta att Theodor Engström nämnt hennes namn i förhören och att han också misstänks för förberedelse till terroristbrott genom planer på att döda eller skada henne. Händelsen har påverkat henne jättemycket, berättar hon. Det var mycket tufft att gå i Prideparaden senare samma sommar och valkampanjen lades om till mindre möten utan stora folksamlingar.

– Fortfarande tittar jag på vad människor har i händerna när de kommer emot mig, både i privata och professionella sammanhang. Det är svårt att släppa det, säger Annie Lööf.

För att gärningar ska kunna ses som terroristbrott måste vissa förutsättningar vara uppfyllda. Bland annat ska det ha funnits en risk att dådet allvarligt kunnat skada Sverige och gärningsmannens avsikt ska ha varit att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller delar av befolkningen.

"Med rätta"

Åklagaren Henrik Olin måste alltså även i detta fall kunna bevisa att ovanstående gäller och frågar Annie Lööf om hur hon tror att samhället och Sverige påverkats av det som hände.

Lööf svarar att hon är lite tudelad. Å ena sidan vill hon inte att det ska påverka, att Almedalen är en stor demokratisymbol som man inte vill att mörka krafter ska lyckas förstöra.

– Den andra sidan är ju… Nu påverkas Almedalsveckan, och det med rätta. För vi behöver vara mer vaksamma, säger Annie Lööf.

Hon får också frågan om hur hon skulle gjort nästa sommar, om hon suttit kvar som partiledare.

– Jag är inte säker på att jag hade åkt, för det har påverkat så oerhört mycket.

Fakta: Rättegången mot Theodor Engström

Huvudförhandlingen mot Theodor Engström kommer att pågå under fem dagar. Planen ser ut som följer:

Tisdag 8/11: Åklagarens sakframställan.

Onsdag 9/11:Förhör med Annie Lööf samt med Theodor Engström.

Fredag 11/11: Fortsatta förhör med Theodor Engström. Vittnesförhör med personer som befann sig på platsen då Wieselgren attackerades.

Måndag 14/11: Vittnesförhör med flera olika personer, som ska styrka åklagarens bild av gärningarna som terroristbrott.

Tisdag 15/11: Några ytterligare vittnesförhör, därefter åtalspunkterna om narkotikabrott och slutanföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!