Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hovrätten prövar förtalsmål mot Cissi Wallin

Under Metoohösten 2017 anklagade debattören Cissi Wallin journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt och dömdes senare för grovt förtal. Nu möts parterna igen – den här gången i hovrätten.

Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt i samband med att hon dömdes för grovt förtal. Arkivbild.

Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt i samband med att hon dömdes för grovt förtal. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Brott2022-10-10 08:00

För snart fyra och ett halvt år skrev Cissi Wallin i sociala medier att hon 2006 blivit drogad och våldtagen av Fredrik Virtanen. Händelsen hade tidigare utretts av polis, men ärendet lades ned. Virtanen har hela tiden förnekat anklagelserna, och anmälde Wallin för förtal.

Wallin åtalades och 2019 dömdes hon av Stockholms tingsrätt för grovt förtal till dagsböter, villkorlig dom och att betala 90 000 kronor i skadestånd till Virtanen.

Bägge parter överklagade dock och fallet tas nu upp av hovrätten efter att en gång tidigare ha ställts in på grund av sjukdom.

Wallin vill slippa straff och kräver att åtalet ogillas. Virtanen kräver å sin sida högre skadestånd, motsvarande 240 000 kronor.

Tingsrättsförhandlingarna 2019 rönte stort intresse från medier och allmänhet, inte minst från personer som besökte rätten för att visa Wallin sitt stöd.

En stor del av rättegången kom då att kretsa kring det faktum att Wallin vid upprepade tillfällen namngivit Virtanen i sina anklagelser mot honom.

I samband med att domen meddelades påpekade åklagaren, Daniel Suneson, att åtalet mot Wallin inte handlat om att tysta någon.

– Metoo är i grunden något positivt tycker jag, därför känns det viktigt att påpeka att det inte syftar till att tysta någon. Man har rätt att berätta sin egen berättelse, men med vissa begränsningar, sade Suneson då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!