Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Häktad man misstänks ha koppling till GRU

En man i 60-årsåldern med rötter i Ryssland har häktats misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han misstänks ha ägnat sig åt teknikinhämtning för ryska militärindustrin. Mannen misstänks också ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot USA, och FBI deltar i utredningen.

Teckning av den misstänkte mannen och hans advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen.

Teckning av den misstänkte mannen och hans advokat Ulrika Borg från häktningsförhandlingen.

Foto: Anders Humlebo/TT

Brott2022-11-25 10:36

Efter en dryg timmes häktningsförhandling på fredagen beslutade Stockholms tingsrätt att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

Åklagare Henrik Olin understryker att det inte handlar om brottet spioneri. Den grova underrättelseverksamheten mot främmande makt har varit riktad mot USA och FBI deltar i utredningen.

– Det jag kan säga allmänt är att det handlar om teknikinhämtning för den ryska militärindustriella industrin. Det är kopplat till misstankarna, säger Henrik Olin.

Enligt Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, har brotten mot främmande makt skett i Sverige.

– Han är misstänkt för att ha hämtat in avancerad information om teknik och gett till GRU för att bygga upp den ryska krigsmakten. Men jag kan inte gå in på detaljer, säger Daniel Stenling.

Även åklagaren bekräftar att mannen har koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Den häktade mannen förnekar brott.

"Allvarligt"

Brottsligheten riktad mot Sverige ska ha pågått sedan den 1 juli 2014 fram till dagen för gripandet, och brottsligheten mot främmande makt sedan den 1 januari 2013. Förundersökningen har pågått sedan sommaren 2021.

Daniel Stenling vill inte gå in exakt på vad det är för information som lämnats ut eller hur mannen har tillförskansat sig den.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Vi får inte bli en plattform för att hämta teknologi som de inte har. Det kan handla om information för att kunna modernisera och skapa avancerade vapensystem.

Enligt Stenling är ryskt spionage mot Sverige väldigt vanligt.

– Sverige är väldigt intressant utifrån flera aspekter. Vi ligger i Östersjöregionen, som de ser som sin intressesfär. Men de är även intresserade av svensk forskning och våran exportindustri. Men även vårt politiska beslutsfattande och medlemskap i Nato, där det är intressant för dem att se hur ett medlemskap ska se ut.

TT: Brotten har pågått sedan 2014. Varför har ni inte stoppat paret tidigare?

– Det är jättesvårt att säga varför vi inte lyckas. Det är en svår verksamhet att upptäcka. De personer som begår sådana här brott är tränade på att inte bli upptäckta. Det är omöjligt att upptäcka allt.

Spektakulär insats

Det var tidigt i tisdags morse som Säkerhetspolisen slog till mot en villa i ett bostadsområde i Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen, där flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep paret.

– Sättet som insatsen genomfördes på är ett resultat av taktiska övervägande som internationella insatsstyrkan kom fram till, säger Henrik Olin.

Personerna som bor på adressen är ett par i 60-årsåldern födda i Ryssland. De invandrade till Sverige runt millennieskiftet och blev svenska medborgare drygt tio år senare.

Den nu häktade mannens fru misstänks för medhjälp, men försattes på fri fot under torsdagen. Misstankarna mot henne kvarstår. Även hon förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!