Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag: Polisen bör få ökat mandat att skjuta

Polisen bör få rätt att skjuta i fler situationer än vad som i dag är tillåtet. Det föreslås i en utredning som har lämnats till justitieminister Gunnar Strömmer.

En polis med sitt tjänstevapen, en Glock 45, i Malmö. ARkivbild.

En polis med sitt tjänstevapen, en Glock 45, i Malmö. ARkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-09-05 17:13

I utredningen, som letts av justitieråd Petter Asp, föreslås den nuvarande förordningen om när poliser får avlossa sina vapen – den så kallade skjutkungörelsen från 1969 – ersättas av en lag, skjutlagen, i januari 2025.

Polisen har tidigare velat se över skjutkungörelsen, som enligt regeringens pressmeddelande beskrivits som "föråldrad och svårtillämpad i flera avseenden".

I utredningen beskrivs det som ett principiellt och praktiskt problem att skjutvapenvåld endast regleras i en kungörelse och inte en lag.

Vill begränsa

"Förslaget inne­bär att polisen kan ha rätt att använda skjut­vapen i något fler situationer än vad som är fallet i dag. Reglerna förutses däremot inte leda till ökad använd­ning av skjut­vapen efter­som det ställs höga krav på nöd­vändig­het och försvarlighet".

Samtidigt föreslås att befogenheten att skjuta för att tvångsomhänderta en person på grund av exempelvis allvarlig psykisk störning tas bort, bland annat med hänvisning till att det saknas stöd för det i internationella konventioner.

Polisen skriver själv på sin sajt att: "I många av händelserna där poliser avlossat varningsskott samt verkanseld uppgavs att personen de ingrep mot led av psykisk ohälsa."

Skjuta för rikets säkerhet

Dessutom bör polisen få befogenhet att använda skjutvapen för att förhindra att vissa "mycket allvarliga konsekvenser inträffar".

Den regeln förväntas bli av särskilt värde för Säkerhetspolisen eftersom den ger möjlighet att i speciella fall "använda skjutvapen för att förhindra mycket allvarliga brott mot till exempel rikets säkerhet".

I utredningen föreslås även generösare regler för polisen att rikta sina vapen mot personer "för att ha tillräcklig beredskap för ett eventuellt angrepp från den person som skjutvapnet riktas mot".

Fakta: Så ofta skjuter polisen

I snitt avlossar polisen sina tjänstevapen ungefär 35 gånger per år. Varje år gör polisen ungefär 1,2 miljoner ingripanden.

2022 avlossades totalt 31 skott – 10 varningsskott och i 21 fall verkanseld.

I fjol miste två personer livet i samband med verkanseld från polisen. De senaste tio åren, 2013–2022, har totalt 29 personer dödats av verkanseld.

Källa: Polismyndigheten


Fakta: Polisens rätt att använda våld i dag

I polislagen 10 § regleras polisens rätt – laga befogenhet – att använda sig av våld. Våld får användas för att genomföra en tjänsteåtgärd om inga andra medel räcker till och det är försvarligt "med hänsyn till omständigheterna". Situationer det kan handla om är exempelvis om polisen möts med våld, om någon som ska frihetsberövas försöker undkomma eller om en straffbelagd handling eller fara för liv eller hälsa ska avvärjas.

Polisens rätt att skjuta styrs av skjutkungörelsen, en förordning från 1969. I den listas exempelvis en rad brott då skjutvapen får användas, när en person som är på sannolika skäl misstänkt ska gripas (§2). Dessa är bland annat mord, grov misshandel, våldtäkt, rån, mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, sabotage, kapning, uppror eller väpnat hot mot laglig ordning, spioneri och grovt narkotikabrott.

Polis får också skjuta för att hindra någon från att rymma eller när man ska omhänderta en person som exempelvis på grund av allvarlig psykisk störning kan utgöra en fara.

I situationer som inte omfattas av §2 får skjutvapenanvändning ske under förutsättning att Polismyndigheten gett sitt tillstånd till detta, exempelvis om ett yttre befäl godkänt att en underordnad använder sitt vapen.

Poliser har också, precis som alla andra, rätt att använda våld i nödvärn. I skjutkungörelsen nämns också polisers rätt att skjuta i nödvärn. Den överväldigande majoriteten av gånger då poliser skjutit verkanseld hänvisas till nödvärnsrätten.

Källa: Polismyndigheten, Polislagen, Kungörelse (1969:84) om polisens användning av skjutvapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!