Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bevisen vid dödsskjutningen nu en fråga för HD

Skyttens jacka fanns i hans bostad. Spår från honom fanns på patronhylsor på brottsplatsen och han hade tillgång till vapen. Räcker det för att fälla en 25-åring för dödsskjutningen i Märsta? Nu prövar Högsta domstolen bevisningen i fallet – som försvararen menar är helt missförstått.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen i Märsta, där en man sköts till döds. Nu prövas fallet av Högsta domstolen. Arkivbild.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen i Märsta, där en man sköts till döds. Nu prövas fallet av Högsta domstolen. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2022-11-22 13:54

Att Högsta domstolen (HD) tar upp mål som rör bevisfrågor hör verkligen inte till vanligheterna. Men under tisdagen inleddes huvudförhandlingen i ett redan uppmärksammat mål, där en man först dömdes till livstids fängelse av tingsrätten och därefter friades av hovrätten – på samma bevisning.

När rättegången drog i gång fattades dock en viktig part i målet: den åtalade mannen själv. Han reste utomlands förra hösten och har inte återvänt. Så första frågan för rätten var att besluta om var ifall förhandlingen kunde fortsätta ändå. Det kan den, slog HD fast.

Målet handlar om ett mord som av Åklagarmyndigheten beskrivs som ett typexempel på den allvarliga våldsbrottslighet inom kriminella miljöer som på senare tid vuxit fram i Sverige: en person skjuts till döds mitt på dagen, framför vittnen, av en maskerad gärningsman som tar sig snabbt till och från brottsplatsen, i det aktuella fallet på en elsparkcykel.

– Ska man beskriva själva brottet är det en effektivt utförd avrättning. Det är ett hänsynslöst brott där målsägaren inte haft någon chans att försvara sig och där personer ur allmänheten har utsatts för väldigt stor risk, säger Eva Bloch, byråchef på Åklagarmyndigheten.

En grön parkas

Händelsen, menar åklagarsidan, är också exempel på ett så kallat indiciemål, där flera olika omständigheter pekar mot att en person kan vara skyldig även om varje enskilt bevis i sig inte är tillräckligt.

– Bevisningen i målet består av flera pusselbitar, som vi menar vid en samlad bedömning av alla bitar innebär att åtalet är styrkt. Det finns alltså ett flertal bevis som knyter den tilltalade vid skjutningen, säger Eva Bloch.

Några av "pusselbitarna" som åklagarsidan hänvisar till är:

+ Skytten hade en grön parkas på sig. Hemma hos 25-åringen hittades just en sådan parkas, som bedömts vara samma jacka som skyttens. Den hade inte bara spår från 25-åringen på sig utan även blodspår från brottsoffret. På jackan fanns även tändsatspartiklar som kan kopplas till den typ av ammunition som användes.

+ 25-åringens dna fanns på flera av patronhylsorna som hittades vid brottsplatsen.

+ Han hade tillgång till en elsparkcykel och befann sig i närområdet vid tiden för mordet. Han saknar alibi och har haft en tidsmässig möjlighet att begå brottet.

+ Han har haft tillgång till och kunskap om vapen och ammunition och även annat tyder på att han har kopplingar till pågående kriminalitet.

"Inte utesluten"

Riksåklagarens uppfattning är att en noggrann bevisvärdering förutsätter att rätten först bestämmer ett värde för varje enskilt bevis och därefter gör en sammanvägning av alla bevisvärdena, förklarar Eva Bloch.

– Så som vi läser hovrättens dom har rätten avfärdat enskilda bevis och därefter ogillat åtalet utan att göra en samlad bedömning, och då landar man enligt vår uppfattning fel.

Hovrätten ansåg att bevisningen inte var tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att 25-åringen är gärningsmannen. "En alternativ gärningsman kan inte anses praktiskt taget utesluten", skriver hovrätten. Och det är just det här – och inte indiciebevisningen – som frikännandet till största delen baseras på enligt 25-åringens försvarsadvokat Martin Persson, som anser att riksåklagaren missförstått målet.

– Oavsett om det funnits mer dna-spår, tyngre indiciebevisning och ytterligare saker som kunde koppla min huvudman till gärningen, så måste man fortfarande utesluta alternativa gärningsman, säger Martin Persson.

– Kort och gott, det här målet handlar om vilka krav man kan ställa på staten, alltså polis och åklagare, att man måste utreda och utesluta alternativa gärningsmän, fortsätter han.

Annan pekades ut

Efter mordet fick polisen ett tips där en annan person pekades ut som skytten, men den uppgiften följdes aldrig upp. Dessutom bor det en annan person i 25-åringens lägenhet som är dömd för en mängd olika våldsbrott men som inte heller kollats upp av polisen.

Men det finns också oklarheter kring de pusselbitar åklagarsidan hänvisat till. Exempelvis har inte bara 25-åringens utan även offrets flickväns dna har hittats på hylsorna. Hon har avförts från utredningen, och detta visar enligt försvaret hur spår från någon faktiskt inte behöver innebära att den personen är mördaren. Det finns också dna från andra personer på skyttens jacka.

Martin Persson tror att HD går på samma linje som hovrätten:

– Jag tror han blir frikänd. Jag är övertygad till och med.

Bakgrund: Dödsskjutningen i Märsta

Den 2 oktober 2020 skjuts en man till döds vid en busshållplats i Märsta. En ensam man, som kommer till platsen på en elsparkcykel, springer fram till offret och börjar skjuta på honom från nära håll. Offret försöker först springa därifrån men gärningsmannen följer efter samtidigt som han fortsätter skjuta. Därefter försvinner gärningsmannen, som enligt övervakningsbilder var klädd i en grön parkas, från brottsplatsen på elsparkcykeln.

Tre personer blir vittnen till händelsen, men kan inte peka ut gärningsmannen. Varken mordvapnet eller elsparkcykeln har hittats.

Först flera månader efter händelsen grips den 25-årige man som senare ska åtalas för händelsen. Utredningen har inte kunnat visa på att han haft någon relation till brottsoffret eller att han skulle ha tagit emot pengar för att utföra mordet.

Attunda tingsrätt dömde honom i juni förra året till livstids fängelse. I september friades han av Svea hovrätt. Domen överklagades och Högsta domstolen gav målet prövningstillstånd.

En huvudförhandling var ursprungligen planerad till maj 2022, men den ställdes in då man inte lyckats delge mannen kallelsen till rättegången. Det visade sig att mannen rest utomlands i september 2021 och det finns inga uppgifter om att han återvänt.

Därefter har nya försök gjorts att delge honom kallelsen till huvudförhandling. Trots att han inte dök upp när den inleddes den 22/11 så beslutade HD att målet kan prövas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!