Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagaren: Ett attentat riktat mot samhället

På en övervakningsfilm syns hur Theodor Engström passerar Ing-Marie Wieselgren, vänder om och börjar följa efter henne mot Donners plats. En kort stund senare knivhugger han henne till döds. Nu har rättegången mot den terroråtalade 33-åringen inletts i Visby tingsrätt.

Terroråtalade Theodor Engström förs in till Gotlands tingsrätt.

Terroråtalade Theodor Engström förs in till Gotlands tingsrätt.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2022-11-08 09:17

Iklädd gröna häkteskläder och med handbojor fördes Theodor Engström in rättssalen vid Gotlands tingsrätt. Då han satt sig ned började han långsamt titta ut över åhörarbänkarna, mitt emot honom sitter Centerledaren Annie Lööf – en av hans tänkta måltavlor under Almedalsveckan.

Under en fem dagar lång huvudförhandling ska åtalet mot 33-åringen prövas, där knäckfrågan för rätten är om gärningarna kan ses som terrorbrott. För en vecka sedan åtalades han för just terroristbrott genom mord på Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för planerna på att döda eller skada Lööf.

Kollade scheman

Första dagen ägnades åt åklagare Henrik Olins sakframställan, där han inledde med att säga att det som hände inte bara var tänkt att skada enskilda personer:

– Utan syftet är ett attentat riktat mot hela samhället.

Åklagaren redovisade vad Engströms gjorde i Visby sedan han anlänt med en enkelbiljett den 30 juni och fram till dådet den 6 juli. Bland annat visade han hur 33-åringen sökt på Lööfs och Wieselgrens programpunkter och klipp från olika övervakningskameror som fångat Engström under vistelsen i Visby.

Följde efter

I ett klipp från 13-tiden den 6 juli syns Engström och Ing-Marie Wieselgren passera varandra i centrala Visby. Då Engström får syn på henne vänder han om och börjar gå efter. Förföljandet fortsätter upp till Donners plats, Wieselgren går över området med Engström efter sig och försvinner ur kamerans vinkel. Strax därefter syns längst upp i bild hur en suddig figur dyker upp, tar några steg och ramlar ihop. Därefter springer människor till platsen, för att hjälpa den precis knivhuggna Wieselgren.

Henrik Olin gick också igenom hur Engström under flera år visat intresse för Annie Lööf, hur utredarna på bland annat hårddiskar hittat fakta om C-ledaren, klipp från olika tv-program där hon medverkat och skärmdumpar från sociala medier. Han visar också hur Theodor Engström under tidigare Almedalsveckor befunnit sig i närheten av och fotograferat henne.

Just denna genomgång verkade påverka den tilltalade som började skratta, mumla och skaka på huvudet. Plötsligt ropade han till – svårt att höra exakt vad han sade – och fick en tillsägelse av rättens ordförande.

Erkänner brotten

Slutligen ägnade åklagaren sin sakframställan åt de så kallade objektiva och subjektiva rekvisiten till terrorbrottet. Det förstnämnda handlar om att det ska ha funnits en risk för att dådet allvarligt kunnat skada Sverige. Det sistnämnda om att Theodor Engströms avsikt ska ha varit att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller delar av befolkningen.

Här redovisade Henrik Olin fynd i 33-åringens anteckningsböcker, där han skrivit om att han vill göra en svensk Breivik och döda 20 förskolebarn, samt att hans mål är hela den svenska befolkningen.

Engström går med på åklagarens beskrivning av vad han gjort och medger att det rört sig om terroristbrott och förberedelse till detsamma, förklarade hans advokat Staffan Fredriksson under inledningen.

"Annan verklighetsuppfattning"

En rättspsykiatrisk undersökning har dock visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som vid undersökningstillfället. Detta kan få betydelse för vilken påföljd som utdöms. Men det är också något man måste ta hänsyn till när när man lyssnar på Engström, och bedömer hans uppsåt, säger advokaten.

– Vad Theodor Engström kommer att säga ska nog ses och lyssnas på i ljuset av hans psykiska sjukdom, säger Staffan Fredriksson.

– Det kan ju då innebära att vi har olika verklighetsuppfattning, att Theodor Engström har en helt annat verklighetsuppfattning än vad jag har och vad rätten har, fortsätter advokaten.

Fakta: Rättegången mot Theodor Engström

Huvudförhandlingen mot Theodor Engström kommer att pågå under fem dagar. Planen ser ut som följer:

Tisdag 8/11: Åklagarens sakframställan.

Onsdag 9/11: Försvararens och målsägandebiträdets sakframställningar. Förhör med Annie Lööf samt med Theodor Engström.

Fredag 11/11: Fortsatta förhör med Theodor Engström. Vittnesförhör med personer som befann sig på platsen då Wieselgren attackerades.

Måndag 14/11: Vittnesförhör med flera olika personer, som ska styrka åklagarens bild av gärningarna som terroristbrott.

Tisdag 15/11: Några ytterligare vittnesförhör, därefter åtalspunkterna om narkotikabrott och slutanföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!