Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varnar för bedragare när fler söker bostad

Rekordmånga nya studenter är nu på jakt efter någonstans att bo till hösten när terminen drar i gång. Det innebär också att rekordmånga löper risk att stöta på oärliga uthyrare och bli lurade på både bostad och pengar.

Anmälningarna om lägenhetsbedrägerier ökar när många söker bostad för att flytta till en ny ort för att plugga. Arkivbild.

Anmälningarna om lägenhetsbedrägerier ökar när många söker bostad för att flytta till en ny ort för att plugga. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-07-23 05:20

Runt 6 000 annonser brukar läggas ut på Blocket i augusti från privatpersoner som vill hyra ut sina lägenheter. Att det i år är rekordmånga som har sökt olika universitets- och högskoleutbildningar runt om i landet märks på Blockets sökstatistik. I juni ökade sökningar på frasen "lägenhet uthyres" med 701 procent jämfört med samma månad förra året.

Men en bostadsmarknad som inte alltid matchar efterfrågan skapar tillfällen att bli lurad. Och de som söker lägenheter i studentstäder är extra utsatta.

– Vi ser att anmälningarna om lägenhetsbedrägeri ökar när många söker ny bostad för att man kanske måste flytta och plugga någon annanstans, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Låg uppklaringsprocent

Det finns inte någon specifik brottskod för lägenhetsbedrägerier så det är svårt att veta exakt hur många anmälningar som kommer in varje år. Men uppklaringsprocenten för alla olika former av bedrägeri var under 2019 sex procent.

– Om man till exempel skickar pengar via någon penningförmedlingstjänst så är man anonym och det finns inga spår att gå efter, säger Mauritzson.

Skapa dig en uppfattning

En typisk annons där man riskerar att bli lurad utlovar en fin och relativt billig lägenhet för området där den ligger. Och ofta vill personen som vill hyra ut lägenheten snabbt ha en förskottshyra.

– Det är ofta så bedragarna jobbar, de försöker stressa dig till ett beslut och att du ska agera utan att hinna tänka efter eller hinna kolla upp något, säger Lotta Mauritzson.

Ett annat tips från Lotta Mauritzson är att man ska göra sig bekant med området där man söker lägenheter. Det för att skapa sig en uppfattning om vilka priser som är rimliga.

Fakta: Så skyddar du dig

Betala inte via anonyma betalningstjänster.

Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott.

Gör en bildsökning för att kontrollera att bilderna inte förekommer i fler annonser.

Var vaksam på lägenheter som är ovanligt billiga.

Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri.

Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat mejl med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.

Kontrollera lägenhetsinnehavarens namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring och kontrollera uppgifterna.

Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!