Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungdomshem görs om sedan hot och våld ökat

I fjol gjordes nästan 2 600 anmälningar om hot och våld på landets särskilda ungdomshem, så kallade Sis-hem. Det är en fördubbling jämfört med för fem år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Nu ska hemmen förändras så att de med störst problem separeras från andra.

Antalet anmälningar om hot och våld på ungdomshem har fördubblats på fem år. Arkivbild.

Antalet anmälningar om hot och våld på ungdomshem har fördubblats på fem år. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Brott & Straff2021-03-09 04:59

Omkring tusen personer placeras årligen på Sis-hem enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Det kan handla om ungdomar som missbrukar eller lider av psykisk ohälsa. Utöver det placeras där årligen omkring 60 personer som har dömts till sluten ungdomsvård.

De största delen anmälningar handlar om hot och våld mot personalen.

Enligt Malin Östling, verksamhetsdirektör vid Sis ungdomsvård söder, kan ökningen delvis förklaras med att hemmen i större utsträckning anmäler händelserna. Men hon pekar även på att våldet i vissa grupper har blivit grövre generellt.

– Jag tänker till exempel väpnade fritagningar, det var inte ett problem för ett antal år sen, men det förekommer i problembilden nu. Gängproblematiken, där ungdomar får roller i kriminella nätverk, det avspeglar sig på olika sätt i vårt samhälle, säger hon till Ekot.

Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark säger till radion att man nu ska göra förändringar för att lättare kunna separera de som placerats på grund av brottslighet från ungdomar med andra problem. De som dömts till sluten ungdomsvård ska hänvisas till sex särskilt anpassade ungdomshem runt om i landet.

– Jag har fattat beslut om att renodla. Så att i dag kommer vi att gå från att ha vårdat och behandlat de här ungdomarna på samma avdelningar, till att separera avdelningar, säger hon.

Fakta: Sis-hem

På Statens institutionsstyrelse (Sis) särskilda ungdomshem placeras barn och unga enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller om de dömts till sluten ungdomsvård enligt LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård).

LVU är en tvångsåtgärd till följd av sociala problem, medan en placering med stöd av LSU är ett straff för unga förbrytare mellan 15 och 17 år.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem, med drygt 700 platser.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!