Mannen och kvinnan åtalas för grovt koppleri alternativt medhjälp till grovt koppleri i hennes fall. Mannen ska, enligt stämningsansökan, ha haft en styrande roll i verksamheten. Han tecknade bland annat hyreskontrakt för tre lägenheter, i Farsta och Hässelby, där prostitution ska ha ägt rum.
De två åtalas också för narkotikabrott, som gäller innehav av drygt 1 000 tabletter MDMA och 6,41 gram kokain i överlåtelsesyfte inom ramen för koppleriverksamheten.
Sexannonser på nätet
Tillsammans ska mannen och kvinnan ha rekryterat kvinnorna utomlands, hjälpt till med deras resor till Sverige, inhyst dem i lägenheter och skaffat kunder till genom att lägga ut sexannonser på internet med bilder på kvinnorna. Det var också de som bestämde priserna för de sexuella tjänsterna, förmedlade kontakterna mellan kvinnorna och sexköparna och transporterade kvinnorna till och från sexköpare.
Brotten anses, enligt åtalet, ha inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnorna då de arbetat oskäligt hårt och inte fått behövlig dygnsvila. Dessutom har de mot sin vilja förväntats sälja narkotika, kokain och MDMA, till kunder. Vissa kvinnor har också blivit vilseledda när det gäller villkoren och har inte fått tillräckligt med mat, blivit lurade på ersättning och hindrats från att röra sig fritt, eftersom de tvingats ta emot sexköpare i mycket stor utsträckning.
Sexhandeln ska ha inbringat närmare tre miljoner kronor, där de två åtalade tagit hälften av pengarna som kvinnorna intjänat genom prostitution.
Fyra sexköpare åtalas
Åtalet gäller också fyra män som misstänks ha köpt sexuella tjänster. Strafföreläggande gällande sexköp har redan utfärdats mot ytterligare fyra män.
Under våren har polisen i region Stockholm gjort en rad insatser mot sexköp och antalet anmälningar om sexköp har ökat. Fram till den 17 augusti i år har 166 brott gällande köp av sexuell tjänst registrerats. Under hela förra året var motsvarande siffra 173 brott.
Polisen arbetar både uppsökande och med spaning för att komma åt prostitution. Tips från hotellkedjor och grannar som misstänker att det förekommer sexhandel i en grannlägenhet eller på ett hotellrum är också viktiga för att polisen ska kunna arbeta effektivt mot den här sortens brottslighet.
"Det som allmänheten kan göra är att vara uppmärksam på om det är människor i trapphuset som de inte känner igen. Om man ser någon okänd kan man säga hej och fråga vem personen ska till. Det är brottsförebyggande i sig och sprids i köparkretsar att folk i huset har koll", säger Christian Frödén, vid människohandelssektionen vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.