Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förundersökning inleds mot virusforskare

Professor Åke Lundkvist saknade etiskt tillstånd för en antikroppsstudie som genomfördes på 450 personer i våras. Nu har åklagare fattat beslut om att inleda en förundersökning om brott.

Åklagare inleder en förundersökning om en antikroppsstudie som genomförts utan etiskt tillstånd. Arkivbild.

Åklagare inleder en förundersökning om en antikroppsstudie som genomförts utan etiskt tillstånd. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2020-09-08 20:05

Chefsåklagaren vid åklagarkammaren i Gävle, Micael Dahlberg, har gått igenom anmälan från Överklagandenämnden för etikprövning och bestämt sig för att inleda en förundersökning, rapporterar Läkartidningen.

– De uppgifter som har lämnats i anmälan från Överklagandenämnden är tillräckligt underlag för att anta att ett brott under allmänt åtal har förövats. Inledningsvis är min bedömning att det är den forskare som ansvarar för projektet som kan misstänkas för brott. Det är den som har att tillse att vederbörliga tillstånd finns, säger Micael Dahlberg till tidningen.

Den ansvariga forskaren, virologiprofessor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet, bjöd i våras in 450 vänner och bekanta till en samlingslokal i en bostadsrättsförening för att ta blodprover. Syftet var undersöka förekomsten av antikroppar hos personer i olika delar av stockholmsområdet. Men studien saknade etiskt tillstånd, vilket kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.

Åke Lundkvist har tidigare förklarat för Överklagandenämnden att han aldrig hade för avsikt att publicera resultaten vetenskapligt. Resultaten offentliggjordes dock på andra sätt och fick stor spridning. Och enligt Micael Dahlberg krävs det hur som helst ett etiskt tillstånd för att genomföra en sådan studie. Utöver blodprovstagningen menar han att det också kan ha funnits en smittorisk när försöksdeltagarna samlades i möteslokalen.

TT har sökt Åke Lundkvist för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!