Dystert rekordår för skjutningar

Sverige går mot ett dystert rekord i antalet skjutningar 2020. Regeringen vill nu att polisen ökar närvaron och kameraövervakningen i utsatta områden.
–Jag personligen är varm vän av kameror, jag tror att kameror ökar tryggheten och klarar upp fler brott, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott & Straff2020-12-17 10:46

Enligt statistik som regeringen presenterar i dag så har 339 skjutningar inträffat fram till och med november i år. Det kan jämföras med 297 samma period förra året och 280 under 2018.

Antalet skadade var till och med november i år 107 och antalet döda 42. De siffrorna kan också vara på väg mot ett dystert rekord. År 2018 skadades 130 och 43 dödades, enligt statistiken som regeringen fått från polisen.

Olika utveckling

Utvecklingen ser dock olika ut i olika polisregioner. I Stockholm har i år antalet skjutningar stigit i höjden till 138 fram till november. Det kan jämföras med 81 respektive 85 de två föregående åren.

I polisregion Syd har däremot antalet skjutningar minskat stadigt sedan 2017. I år fram till november hade 48 inträffat, jämfört 59 under hela 2019.

– Eftersom det går att minska antalet skjutningar konsekvent år ut och år in i andra regioner så går det att göra i Stockholm också. Och jag har stort förtroende för att vi kommer att klämma åt de här gängen ganska ordentligt, säger Mikael Damberg.

Regeringen vill nu att polisen stärker sin närvaro i utsatta områden under nästa år. I regleringsbrevet till Polismyndigheten vill man veta vad polisen tänker vidta för åtgärder.

Kamerabevakning

Regeringen vill också se mer kamerabevakning och begär därför i regleringsbrevet att polisen under nästa år redovisar hur kamerabevakning utvecklas i utsatta områden.

Polisen har det senaste året satt upp över hundra nya kameror på olika platser i landet och är i dagsläget uppe i omkring 400, enligt justitiedepartementet. Under kommande år planerar polisen för omkring 180 fasta kameror och nära hundra paket för tillfällig kamerabevakning.

Mikael Damberg säger att han är en varm vän av kameraövervakning.

– Min bild är att kameror gör skillnad. Att vi ska använda dem mer, att polisen har en expansionsplan för detta också. Men vi vill ha en redovisning. Hur använder man, hur jobbar man och hur samarbetar polisen också med andra som har kameror så att vi får maximal effekt av detta.

Polisen får också i uppdrag att tre gånger om året redovisa statistik över skjutningar som utförts i eller med koppling till utsatta områden. Regeringen vill även att polisen tar fram en uppdaterad lägesbild över utsatta områden.

Smådutta inte

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är inte imponerad av regeringens uppdrag till polisen och efterlyser mer kraftfulla åtgärder.

– Antalet skjutningar slår rekord, antalet dödsskjutningar slår rekord, det dödliga knivvåldet verkar slå rekord i år och svenska folket har aldrig upplevt sig så otryggt. Då är det inte tid för det här småduttandet, nu är det tid att göra de stora sakerna, säger han till TT.

– Jag saknar de här krafttagen som jag tror att svenska folket förväntar sig, säger Forssell vidare.

Han hänvisar till Danmark och de åtgärder man vidtagit där, som att använda sig av hemlig avlyssning tidigare, visitationszoner och anonyma vittnen. Han vill också se fler straffskärpningar.

– Vi har personer som döms för fruktansvärt allvarliga brott som ändå får väldigt milda påföljder, framförallt innan man hunnit fylla arton. Man är ute efter några år. Vi behöver dubblera straffen för gängkriminalitet, för de här personerna går inte att ha ute i samhället, menar jag. De fortsätter bara att begå nya brott, och det enda som verkar hjälpa är stigande ålder, säger Johan Forssell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!