Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bilder från kroppskamera godkänns som bevis

En inspelning från en polis kroppskamera under en transport av en misstänkt får användas som bevisning i domstol, enligt en dom i Högsta domstolen.

En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.

En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-04-21 09:43

I målet prövade Högsta domstolen (HD) frågan om bevisning som åtkommits i strid med den misstänktes rätt till försvarare ska avvisas.

I ett mål i hovrätten rörande grovt vapenbrott åberopade åklagaren bevisning i form av en inspelning från en polis kroppskamera.

Inspelningen gjordes när den misstänkte gripits och transporterades till arresten. Han var inte medveten om att inspelningen gjordes och hade inte informerats om sin rätt till försvarare eller sin rätt att inte yttra sig och inte belasta sig själv.

Den tilltalade gjorde gällande att hans rättigheter enligt Europakonventionen inskränkts och att det skulle strida mot hans rätt till en rättvis rättegång att tillåta bevisningen.

Hovrätten gick på den tilltalades linje och avvisade bevisningen. Hovrätten frikände den tilltalade.

HD kommer fram till att sådan bevisning normalt ska tillåtas. Vilken betydelse bevisningen ska få ska i stället bedömas inom ramen för domstolens fria bevisprövning, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Högsta domstolen ändrar därför hovrättens beslut och tillåter bevisningen. Hovrättens dom undanröjs. Målet ska nu prövas på nytt i hovrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!