Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen kan häva stödsekretess

Vilka företag som får permitteringsstöd av staten är hemligt. Nu har regeringen inlett en prövning av de kritiserade sekretessreglerna – även retroaktivt.

Det har hittills inte varit känt vilka företag som ansökt om korttidspermittering. Men nu kan det bli ändring på det, erfar Ekot. Arkivbild.

Det har hittills inte varit känt vilka företag som ansökt om korttidspermittering. Men nu kan det bli ändring på det, erfar Ekot. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud

Arbetsmarknad2020-09-04 07:05

– Vi har inlett ett arbete att se över lagstiftningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Cirka 28 miljarder. Över 75 000 företag och 570 000 anställda som berörs. Det statliga permitteringsstödet är enormt, även om långt ifrån alla företag verkligen skickat hem sina anställda i den utsträckningen som de fått sina ansökningar beviljade för.

Och det är staten och skattebetalarna som står för den stora delen av de anställdas lönekostnader när de går ner i arbetstid i väntan på bättre tider. Att ansökningarna är belagda med sekretess är därför något som bland annat journalister kritiserat.

– Det är en berättigad kritik, säger Magdalena Andersson som alltså inlett ett arbete för att eventuellt häva den sekretessen vad gäller permitteringsstödet.

– Och också om det går att göra något retroaktivt, fortsätter hon men tillägger att hon ännu inte vet om det är lagligt möjligt.

Därmed skulle de redan i coronakrisen utbetalda permitteringsstöden kunna bli offentliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!