Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ostlänk och E22 samtidigt?

Efter att Ostlänkens byggstart nu bedöms bli 2022 finns en reell möjlighet att två stora infrastrukturprojekt kommer att löpa parallellt i östra länsdelen ett antal år. Men finns arbetskraften för detta?

Anna Lövheim. Näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, vid ett tidigare Ostlänken-event.

Anna Lövheim. Näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, vid ett tidigare Ostlänken-event.

Foto: Leif Hallberg

INFRASTRUKTUR2017-10-23 20:00

Trafikverket har i sitt senaste informationsbrev angående Ostlänken-projektet aviserat att byggstarten kan ske tidigast 2022 (tidigare har det talats om 2018). Det innebär att planerad byggstart för två infrastrukturprojekt i regionen närmar sig varandra – Förbifart Söderköping har 2021 som planerad byggstart enligt projektledaren på Trafikverket. Det är alltså inte alls omöjligt att bägge dessa stora projekt i östra delen av länet drar igång helt parallellt.

Östsvenska handelskammaren har varit involverad i flera rapporter och seminarier om Ostlänkens sysselsättningseffekter i regionen och har tidigare konstaterat att projektet kommer att innebära närmare 19 000 årsarbeten inom bygg- och anläggning (då är bygget av Kardonbanan inräknat).

– Den arbetskraften finns inte i vår region så dels finns behov av att ta in arbetskraft utifrån men också att se till att fler av dem som står utanför arbetsmarknaden idag, som många unga och nyanlända, blir anställningsbara, säger Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren som menar att det finns kompetensbrist ionom byggsektorn.

När det gäller förbifart Söderköping har man inte beräknat hur många arbetstillfällen detta skulle generera – det handlar om ett väsentligt mindre projekt än Ostlänken – men det skulle spä på tendensen.

– Ja, det kommer att göra det här ännu tydligare. Även om det blir utländska entrepenörer i de här projekten kommer många lokala aktörer att få jobb och vi måste komma tillrätta med kompetensbristen i branschen. Ytterst är det här ändå ett angenämt problem, det skapar stort tryck i vår region och ger oss också en möjlighet att skapa samhällsutveckling genom bland annat sysselsättningskriterier i upphandlingar, menar Anna Lövheim.

Den kompetensbrist som finns förvärras också genom olika faktorer.

– Samtidigt som dessa stora projekt har vi stora pensionsavgångar inom byggbranschen; vi måste vara strategiska och föra dialogen på flera plan och skapa fler yrkesutbildningar. Sedan är det också så att inte tillräckligt många elever söker till de här utbildningarna så det krävs att vi jobbar tillsammans på olika sätt för att lösa det här, säger Anna Lövheim som ändå har en positiv inställning.

– Ja, det här kommer att lösa sig, det är fantastiskt positivt med de här projekten, frågan är bara hur vi bäst ska passa på för att få en hävstångseffekt för regionen.

Projekten

Ostlänken

Den 31 augusti presenterades Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

för perioden 2018–2029. I den föreslog man att Ostlänken dimensioneras som höghastighetsjärnväg

för 250 kilometer i timmen.

Trafikverket räknar med byggstart tidigast 2022 enligt deras senaste informationsbrev.

Förbifart Söderköping

En mötesfri landsväg med flera körfält som ökar framkomligheten.

I vägutredningen föreslås att den nya förbifarten går sydväst om nuvarande E22.

Man tänker sig en akvedukt över vägen som kanalpassage.

Beslut om dessa projekt tas av Regeringen våren 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!