Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En gyllene möjlighet"

I och med bygget av Ostlänken har Norrköping en gyllene chans att bryta den traditionellt höga arbetslösheten i kommunen, det menar Lars Stjernkvist (S) som är nöjd med att Kardonbanebygget nu kommit igång.

Seminarium. Lars Stjernkvist (S) under måndagens startskott för byggandet av kardonbanan.

Seminarium. Lars Stjernkvist (S) under måndagens startskott för byggandet av kardonbanan.

Foto: Patrik Selsfors

Infrastruktur2017-11-15 10:00

På måndagen startade alltså bygget av Kardonbanan, något som uppmärksammades med närvaro av både infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Orsaken till detta är att Kardonbanan ses som det allra första nödvändiga steget i det större projektet Ostlänken som kommer att ha stor påverkan på hela regionen – något som också Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) vill framhålla.

– Det känns naturligtvis jättebra att vi är igång med Kardonbanan och under själva Ostlänkenprojektet tror vi att omkring 13 000 arbetstillfällen kommer att skapas i regionen. När Ostlänken står klar kommer det att ge viktiga effekter för norrköpingsborna med bättre kommunikation och bättre ekonomisk utveckling, dessutom får vi tillgång till en större marknad i och med pendlingsmöjligheterna, säger Lars Stjernkvist till Folkbladet på måndagen.

Men som framhölls under dagen är en viktig faktor att få fler in i byggbranschen – kompetensbristen börjar synas i takt med att fler större projekt dras igång, dessutom är arbetslösheten och matchningen på arbetsmarknaden något som man måste åtgärda.

– Vi ska jobba för det självklart med satsningar på utbildningar som vuxenutbildning och annat. Men det här är en gyllene chans att bryta Norrköpings långa historia av hög arbetslöshet och vi måste ta den chansen, poängterar Lars Stjernkvist.

Vid upphandlingen av Kardonbaneprojektet har Trafikverket följt de nya riktlinjerna att ta in ”sysselsättningsfrämjande åtgärder och krav”, något man kommer att göra i samtliga projekt framöver. När det gäller Kardonbanan innebär det rent konkret att två långtidsarbetslösa och två praktikanter från byggutbildningar kommer att få arbete under tiden projektet är igång.

– Vi i kommunen har också gjort så i våra upphandlingsdirektiv och det är jättebra att staten nu gör det på ett väldigt tydligt sätt. Det gäller för oss att hitta snabbspår för människor att få jobb och praktik och vi kan säkert ta till oss mer av Trafikverket i den här frågan, säger Lars Stjernkvist som framhåller Ostlänkens betydelse.

– Jag ser jobb och utveckling för alla Norrköpingsbor eftersom det här skapar dynamik och många effekter, det ska vi ta till vara på.

Ostlänken

Den första delen i ett framtida höghastighetsnät mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Ostlänken planeras som en ny dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping, en sträcka på cirka 15 mil.

Banan beräknas vara färdig mellan år 2033 och 2035 och då ska man ha byggt cirka 200 broar och 20 kilometer tunnlar.

Stationer för av- och påstigning planeras på fem platser: Vagnhärad, Nyköping, Skavsta, Norrköping och Linköping.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!