På onsdagskvällen firades det på Louis de Geer i Norrköping. BillerudKorsnäs högtidlighöll invigningen av sitt världsledande center för maskinglättat papper (MG-papper) genom att bjuda sina medarbetare på middag och festligheter. Ungefär 500 personer inklusive medföljande hade tackat ja. Festigheterna fortsätter nu på lördag med ett Öppet hus på anläggningen i Skärblacka. Petra Einarsson är vd och koncernchef i BillerudKorsnäs.
– Världen förflyttar sig nu raskt från plast och till papper. Redan tidigare är vi helt fokuserade på att tillverka förpackningar av papper. Vårt MG-papper möter därför en snabbt växande efterfrågan inte minst från livsmedels- och medicinindustrin där behovet av förpackningar med "plastlika egenskaper" är mycket stort, sa Petra Einarsson till Folkbladet strax före det att middagen skulle ta sin början.
Håkan Krantz är fabrikschef i Skärblacka. Han berättade om processen som började den 8 juni 2016 ledningen i BillerudKorsnäs beslutade att flytta en mycket stor pappersmaskin för MG-papper - en så kallad yankeecylinder - från Finland och till Skärblacka. Där anslöt den finska maskinen till de pappersmaskiner som fanns där sedan tidigare. Företaget har låtit göra en film om flytten av yankeecylindern från Finland och till Skärblacka.
– Vi kommer att producera 180 000 ton MG-papper per år när vi går för fullt, sa Håkan Krantz. Och MG-centret har redan börjat leverera positiva bidrag till koncernens resultat.
Ett av de mer avgörande skälen för att BillerudKorsnäs beslöt sig för att genomföra den mycket spektakulära flytten av maskinen var att Skärblacka gör sin egen pappersmassa; något som inte gällde för det finska bruket.
– Grunden för framgångsrik papperstillverkning är att ha egen tillgång till pappersmassa, sa Håkan Krantz.
Miljö- och klimattänkande är sedan länge en mycket integrerad del av BillerudKorsnäs koncept.
– Det är kanske svårt att tro, men vår fabrik i Skärblacka som producerar uppemot en halv miljon ton papper per år i en anläggning med många skorstenar och rök; den fabriken är i det närmaste helt fossilfri, berättade Petra Einarsson.
– Det kan vara efter något stopp för underhåll och reparationer som vi kan behöva använda lite gasol eller något annat fossilbränsle för att starta upp anläggningen; det är det hela. Så vår produktion är fossilfri till ungefär 97 procent, underströk Håkan Krantz.
Östergötlands nya landshövding den tidigare M-politikern från Halmstad Carl Fredrik Graf var med vid invigningen. Hans företrädare - skiftet skedde lördagen 1 september - Elisabeth Nilsson har varit involverad i det stora projektet och var därför också på plats för att se det hela gå i mål.
Båda två var angelägna om att markera hur viktiga skogens basindustrier är för Sverige och inte minst för Norrköping som utöver BillerudKorsnäs även är värd för de stora skogsindustrierna Holmen och Fiskeby.