Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mimmi Alladins digitala tvilling

Talare. Mimmi Alladin från Siemens AB har arbetat på Siemens i Finspång. Häromdagen talade hon på Industridagen på Saab i Linköping.

Talare. Mimmi Alladin från Siemens AB har arbetat på Siemens i Finspång. Häromdagen talade hon på Industridagen på Saab i Linköping.

Foto: Widar Andersson

Industri2018-02-08 14:00

Tidigare i veckan stod Saab i Linköping värd för Industridagen; ett stort arrangemang som genomförs av arbetsgivare, företag och fackföreningar som samlats i Industrirådet.

Under 12 timmar – från 8 till 8 – fick de drygt 600 deltagarna lyssna på föredrag, diskutera på seminarier och mingla på kaffe- och lunchraster. Programmet var rappt och varierande sammansatt. Industridagens övergripande tema var Digitalisering. I vimlet på golvet fanns många bekanta profiler från näringsliv och politik. Industritäta Finspång var väl representerat. Folkbladet mötte till exempel både det tidigare - Anders Härnbro - och det nuvarande - Ulrika Jeansson - kommunalrådet från Finspång.

Även på talarlistan - tillsammans med bland andra Marcus Wallenberg som är ordförande i banken SEB, statsminister Stefan Löfven, moderatledaren Ulf Kristersson, statsrådet Åsa Regnér och IF Metalls ordförande Marie Nilsson - fanns personer med Finspångsanknytning. Mimmi Alladin arbetar nu som affärsutvecklingschef på Siemens AB i Stockholm. Under två och ett halvt år, fram till november 2011 tjänstgjorde Mimmi Alladin som inköpschef på Siemens i Finspång. 2010 var Mimmi Alladin inbjuden att tala på nationaldagsfirandet i Finspång. I samband med talet svarade hon på några frågor från Folkbladets Malin Perk. Mimmi Alladin berättade att hon har läst kemiteknik vid Chalmers tekniska högskola. När hon blev klar civilingenjör läste hon ekonomi och tog en kandidatexamen på Handelshögskolan. Före arbetet i Finspång jobbade hon i sin hemstad Trollhättan bland annat som global strategisk inköpare på GM.

Hon sa till Folkbladet att hon tycker att det är utvecklande att vara chef och att hon hoppades på att få utvecklas i den rollen.

–Våga söka tjänster som du inte tror att du kan få, nätverka, både extern och internt och var nyfiken, sa Mimmi Alladin.

Nyfikenhet och utveckling präglade hennes framträdande på Industridagens stora scen. Hon talade under rubriken "Digitalisering från industrins insida - den digitala tvillingen." Den digitala utvecklingen är mycket snabb och i ett passande rasande tempo berättade Mimmi Alladin om några av de möjligheter och praktiska tillämpningar som digitaliseringen skapar i industrin.

"Tvillingen" i sammanhanget är en prototyp som skapas helt digitalt. Exempelvis kan en motor, en turbin, ett flygplan eller en bil testas, provköras och byggas på och om innan den är byggd på "riktigt."

– Digitaliseringen skapar enorma möjligheter för industrin. På ett miljömässigt hållbart sätt kan produktiviteten och flexibiliteten höjas i alla led och till lägre kostnader, sa Mimmi Alladin.

En betydelsefull digital tillämpning är möjligheten att bygga olika och mycket individanpassade produkter på samma produktionslina. Mimmi Alladin tog Volvo som exempel.

– Volvo ligger långt framme när det gäller effektiv produktion av individanpassade bilar. Digitaliseringen och automatiseringen har gjort denna flexibilitet möjlig, sa Mimmi Alladin.

Industrirådet

Syfte

För att följa och främja tillämpningen av Industriavtalet och i övrigt behandla frågor som syftar till att skapa goda förutsättningar för industrin och dess anställda organiserar parterna ett industriråd (”Industrirådet”) bestående av ledande företrädare för samtliga parter. Industrins samarbetsavtal syftar till att främja industriell utveckling, lönsamhet och konkurrenskraft för att därigenom lägga en grund för god löneutveckling och goda villkor i övrigt för de anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!