Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slåttergillet firade tio år

I söndags var det 10-årsjubileum för slåttergillet på Holmsjöhultängen, som anordnas av Finspångs naturskyddsförening. På de tio åren har 120 nya växtarter dykt upp på ängen.

Kenneth Lekberg har varit med i alla tio år.  "Frihet, lugn och återhämtning", säger han. Det är vad ängen betyder för honom.
FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST

Kenneth Lekberg har varit med i alla tio år. "Frihet, lugn och återhämtning", säger han. Det är vad ängen betyder för honom. FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST

Foto:

IGELFORS2004-08-11 06:00
Ett 40-tal personer hjälptes åt att slå hö med liar vid det tionde slåttergillet utanför Igelfors i söndags. När Naturskyddsföreningen i Finspång valde ut Holmsjöhultängen fanns där omkring 100 växtarter. Nu finns det runt 220. Området är en hektar stort och har varit bebott sedan år 1621.
Rensningen gör så att frön, som kan ha legat i marken i flera år, kan börja gro.

Höet tas bort
- Tar man bort buskar så fröna får sol växer de till sig och får liv, säger Sven-David Måreby, som är ansvarig för ängsprojektet.
Det slagna höet får inte ligga kvar för då gödslar det ängen. Istället samlas det ihop och ges bort till någon bonde eller kastas i skogen. Tre veckor efter slåttern släpper föreningen in kalvar på ängen och låter dem beta där under en månad. Deras uppgift är att trampa ner växtfröna ordentligt i jorden.
På hösten rensar man bort ris, löv och kvistar, som sedan sparas till Valborg och eldas upp.
- Hembygdsföreningar bevarar historien genom att hänga upp föremål på väggen. Det här är ett museiföremål som lever, säger Sven-David Måreby.

Med sen starten
Kenneth Lekberg var en av deltagarna på slåtterfesten. Han har varit med sen starten och är på ängen och jobbar fyra gånger om året. När han får tillfälle åker han dit med en kaffetermos och bara njuter.
- Det är mysigt att vara här. Trots att det är jobbigt är det avkopplande. Imorgon har jag träningsvärk, men då vet jag att jag har gjort någonting, säger Kenneth Lekberg.
Han tycker att den sociala biten med ängen är viktig. Att få träffa andra naturintresserade och att få lära sig nya saker.
Under slåttergillet bjöds det på dansuppvisning av Auroraringen och sillunch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om