Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slåttergille på Holmsjöhultängen

För elfte året i ordningen var det i går slåttergille på Holmsjöhultängen. Ett 40-tal personer hjälptes åt att slå med lie och räfsa. Slåttersoppa och musikunderhållning fanns det också tid för under dagen.

Marianne Johansson bryner lien, vilket betyder att hon gör en finslipning för att få en skarpare egg.
Foto: Gunnar Johansson

Marianne Johansson bryner lien, vilket betyder att hon gör en finslipning för att få en skarpare egg. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

IGELFORS2005-08-08 06:00
Redan tidigt i går morse drog arbetet med att slå Holmsjöhultängen med liar och sedan räfsa ihop det slagna gräset i högar igång. Det var elfte året i ordningen som Finspångs naturskyddsförening, som ansvarar för ängen, genomförde ett slåttergille. Ett 40-tal personer kom för att delta.
- Det är en del, men vi har problem med föryngringen. Vi är många som är äldre så vi skulle behöva ha in några yngre. Jag vet inte vad man ska göra, det här är ett problem som alla föreningar har. Det finns inte mycket tid över till ideellt arbete i dag, säger Sven-David Måreby, ansvarig för ängsprojektet.

Skarp lie
Marianne Johansson är en av dem som är i full gång att slå med lien och hon brukar alltid vara med på slåttergillena.
- Jag tyckte det var så roligt när naturskyddsföreningen skulle ägna sig åt den här ängen så jag brukar vara med på det här och när det är fagning och rensning, berättar hon.
En bit ifrån henne slår Marianne Öjersson som verkligen ser ut att kunna det hela.
- Jo, men det är så mycket sten här och det går bättre när lien är skarp och när gräset är lite fuktigt, säger hon.
Leif Abrahamsson har också insett att lien måste göras skarpare så han går iväg för att slipa den. Han har en lie vars orv (skaft) han själv har tillverkat. Det är det flera som har gjort av dem som arbetar på ängen den här dagen.
- Vi är några som har gjort egna. Det pratas ofta om bevaringen av ett antal arter här, men vi tycker också att det är viktigt att bevara det gamla hantverket. Vi brukar säga att på ett hembygdsmuseum hänger det en massa föremål, men ängen är ett levande museum, säger Sven-David Måreby.
De gräshögar som har räfsats ihop måste nu tas bort från ängen, en viktig del i arbetet. Det handlar om att gräset är kraftigare än blommorna och skulle ta över om det fick vara kvar. En tid efter slåttern släpps nötkreatur in på ängen för att beta där. Deras uppgift är att trampa ner fröna ordentligt i marken.
Det handlade inte bara om slåttergille på Holmsjöhultängen i går. En av länsstyrelsens naturguidningar hade också förlagts hit och guiden Rolf Wedding fanns på plats för att informera deltagarna om en del av de växter som finns på ängen.
När naturskyddsföreningen tog sig an ängen 1995 fanns där omkring 100 växtarter, nu finns det mer än 200.
Under slåttergillet bjöds det också på musikunderhållning av Ronny Sjödin och så åts det slåttersoppa och dracks kaffe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om