Marknadsbesökarna sken ihop med solen
Strax efter klockan 10 på söndagen började besökarna anlända till Igelfors marknad. Sol, doft av kaffe och munkar och många glad knallar fanns redan på idrottsplatsen. Det traditionella utbudet av väskor, strumpor, godis och leksaker blandades med fiskegrejer och powertools - verktyg som uppenbarligen håller för det mesta.
Ett par tusen personer beräknades besöka marknaden under dagen.Foto: Lillemor Molin
Foto: Lillemor Molin
På marknaden finns självklart flera som säljer godsaker och cocosbullar. Marie och Sylva Felix från Gomma utanför Söderköping har ett eget recept.- Det är ju självklart hemligt, skrattar de. Men vi kan avslöja att det är äggvita, socker, vanilj och mycket kärlek i dem.Marie Felix berättar att det kalorimässigt går tre cocosbullar på ett wienerbröd - om man ska ha hälsan i åtanke när man njuter av något till fikat. En speciell produkt de har med är cocosbulle i strut.Annat givet marknadsgodis är brända mandlar. - Vad är det för skillnad mellan de här och de med rött överdrag? frågar jag Arne Bjureström från Söderköping.- De här är kanderade vilket borde vara det rätta namnet på dem. På de röda är det bara själva mandeln som är rostad. Överdraget är en sockerlag med en del färgämnen i, berättar han.Ljust och mörkt
Han har med sig honung också och förklarar att färgen varierar efter vad bina har tillgång till för blommor.- Mörkare och mer smakrik honung får man om bina har tistlar, rallarros och klöver. Den nästan vita kommer från raps och passar att smaksätta, säger han. Plastpåsar säljs det mängder av och de kommer i olika färger. - I år är det svart som är modernt, säger Jonny Carlsson från Motala.De är så populära att det är slut.En timme efter öppnandet är det fullt med glada människor på marknaden. Många har redan handlat klart och njuter av en fika i solen.För de som inte kom i år, finns en mycket trevlig och lagom stor marknad att se fram mot nästa år i Igelfors.