Den 24 juni 2024 är ett datum som gänget bakom Pizzamakarna i Igelfors sent ska glömma. Då publicerade Sveriges ledande och enda rikstäckande restaurangguide, White Guide, en rekommendation för Pizzamakarna på sin hemsida. Sedan dess har det inte varit en lugn stund.
– Alla ringer på en gång. Folk hör av sig och delar på sociala medier. Det är jättekul, säger Emelie Karlsson som sedan ett par år tillbaka ansvarar för maten på restaurangen.
Pizzamakarnas ägare Vivi och Victor Hallström befinner sig på inspirationsresa i Italien och har duckat det mesta av uppmärksamheten så här långt.
– Jag tror inte de fattar hur stort det varit, det är knappt jag gör det som står mitt i det, säger Emelie.
Det är full fart med förberedelser när vi är på besök. Om två dagar har restaurangen öppet igen och värmen gör det hela en smula mer utmanande. Surdegen som legat och jäst har gjort det lite för snabbt i värmen och är på gränsen till överjäst. Emelie och hennes assistent Cornelia Larsson får dela, knåda och väga degen i raskt tempo.
– Det är verkligen en levande kultur, surdegen gör lite som den vill, säger Emelie.
Degklumparna formas till bollar på 250 gram styck. Sedan läggs de i plastbehållare som ställs i kylen. Redo att bakas till pizza till helgen.
Varken Emelie, Vivi eller Victor har någon skolning eller bakgrund inom matlagning. Emelie flyttade till Igelfors för sju år sedan och pendlade flera år till Finspång där hon jobbade som socialpedagog. Pendlingen slet och livet var för stressig och för tre år sedan halkade hon lite slumpartat in hos Pizzamakarna som precis var i behov av någon ny som ansvarade för maten.
– Det blev en livsförändring och nu kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till ett vanligt jobb, säger Emelie.
Att de står här i dag och har blivit uppmärksammade av White Guide tycker hon känns overkligt.
– Det har varit lite av ett internt skämt och en dröm jag och Vivi haft. Det känns lite som att vi leker restaurang, säger Emelie.
Leken drivs av ett brinnande hållbart kulinariskt intresse. Pizzamakarnas mål är att bli Sveriges mest hållbara pizzeria. En stor del i det är att det som toppar pizzorna levereras av lokala aktörer. En av dessa dyker plötsligt upp med nyplockad sallad, vitlök och piplök.
– Jag hör av mig i början på veckan och talar om vad jag har. När jag har plats över i landen hör jag av mig och frågar vad de vill att jag ska odla, säger Mikael Book som driver grönsaksodling i närheten av Grytgöl.
– Vi har första tjing på sparrisen! Det är guld värt, säger Emelie.
Med kvalitetsråvaror från närområdet är halva jobbet med maten gjort, menar hon.
– Anledningen till att vi är unika är att vi är så petiga med vad vi köper in, säger Emelie.
En annan anledning är inspiration och tips från fullblodsproffs. Emelie, Vivi och Victor är bekanta med Melvin Grimstål och Dennis Hamrin från svenska juniorkocklandslaget.
– De kommer hit några gånger per år och tar över restaurangen, säger Emelie och skrattar.
Pizzamakarna har öppet en handfull gånger i månaden och några planer att utöka det finns inte just nu, trots White Guide-hypen.
– När vi släppte tiderna förra sommaren tog det fem minuter, sedan var det fullbokat. Helt otroligt! Vi får se vart det här leder, men vi kommer inte ändra på verksamheten, säger Emelie.