Skogsmästaren Gustav Fyhr är en man som håller sitt ord.
– Lovat är lovat, säger han med ett leende och byter utan minsta tvekan om till badshorts.
Vi är strax norr om Igelfors, mitt i skogen, där det förut funnits en sjö med namnet Kråken. Vi besökte familjen Fyhr en kylig och blåsig dag i slutet av mars, när de berättade om sina planer med att få tillbaka den sjö som en gång funnits.
När bönderna dikade ur sjön för att skapa mer odlingsmark på 1930-talet, upphörde sjön att existera.
– Fiskar och fåglar försvann också. Nu har fåglarna hittat tillbaka. På sikt hoppas vi att det ska finnas fisk i sjön. Vi jobbar på det genom att anlägga en fisktrappa i ena änden av sjön, förklarar Gustav.
Även om Gustav och hans släktingar ville ha bättre utsikt från sitt sommarhus, så finns det andra värden när en träskmark återigen förvandlas till en sjö.
– Visst finns det rent sociala värden, att det ser trevligare ut att titta på en sjö jämfört med ett träsk. Det här är bara en början. Vi vill att sjön ska breda ut sig ännu mer, och det kommer den att göra med tiden. Men generellt är det bra att återställa våtmarker, det ligger i tiden. Det är bra för miljön, för den biologiska mångfalden och klimatet, berättar Gustav.
För att få till den nya sjön har det byggts en dammvall i utloppsdiket, vilket gör att vattennivån höjs. Marken har också grävts upp och rensats från sly och rötter.
Sjön ligger i en sänka och vatten från naturliga avrinningar kommer göra att vattennivån stiger. Det är stor skillnad sedan i våras, även om den torra sommaren inte hjälpt till att fylla på Kråken.
– Det har varit spännande att se om vattnet håller sig kvar, trots att det varit varmt och torrt och det har det glädjande nog gjort. Nu är det fina vattenspeglar. Tanken är att torven, som ligger på vattenytan på sina ställen, ska luckras upp och försvinna med tiden, säger Gustav och spanar ut över vattnet.
Det ser inte ut som en inbjudande badsjö. Speciellt inte i kanterna, där det är rejält dyigt.
– Nej, det är lite skräckblandad förtjusning att bada här än så länge. Jag och en granne har faktiskt redan tagit ett provdopp vid ett annat ställe av sjön, säger Gustav, medan hans jakthund Curre redan hoppat i vattnet och verkar stortrivas.
Gustav vadar genom den första geggiga delen för att sedan kasta sig ut i sjön. Tofflorna han har på sig är snart historia, även om hunden Curre lyckas rädda den ena.
– Det är riktigt skönt. Vattentemperaturen är nog 20 grader, ropar Gustav och tar några snabba simtag i sjön som än så länge är en meter djup på sina djupaste ställen.
Anledningen till att Gustav badar i sin nya sjö inför öppen ridå och allmän beskådning är att han mer eller mindre lovade att göra det i den kylslagna artikeln från mars.
– Haha, Ja, tur att det gick bra. Jag har funderat rätt mycket på det här under sommaren, avslöjar Gustav.
Markägaren sökte och beviljades tillstånd för åtgärden med sjön Kråken hos mark- och miljödomstolen. Projektet är finansierat med statliga våtmarksbidrag (så kallade LONA-bidrag) och stöd från Våtmarksfonden. Totalt kostade projektet 1,2 miljoner kronor. Tio procent av den summan står Fyhrs för. Arbetet med återställningen startade 2019.
– Det är riktigt bra att de här bidragen finns. Utan dem hade vi med all säkerhet inte genomfört projektet. Det hade varit för dyrt, konstaterar Gustav Fyhr.