Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han kan konsten att svinga en lie

Att svinga en lite kräver sin man eller kvinna. Den gamla tekniken kom till användning när Naturskyddsföreningen i Finspång höll slåtter på Holmsjöhultängen i söndags.

Foto:

IGELFORS2010-08-09 03:00
Över tvåhundra sorters växter, träd och buskar samsas med ett fyrtiotal fjärilar på Holmsjöhultängen. Ängen ligger lite utanför Igelfors och sköts av föreningen.- Nu slår vi ängen här för att få bort det mesta av gräset. Sen får vi räfsa ihop det. Ligger det kvar blir det visserligen gödsel, men det främjar bara tillväxt av nytt gräs, säger Sven-David Måreby, ansvarig för ängen.När vädret är bra låter man gräset ligga kvar och torka upp. Det torra gräset används sen av jägare som vinterfoder åt vilt. I år är det lite för vått ute för att kunna ta hand om det. Gräset slängs i skogen i stället. Efter den manuella framfarten släpps får ut på ängen för att efterbeta.- Fåren gör ett bra jobb. De trampar ner många frön mot marken så det lättare kan gro, säger Sven-David Måreby.Vet hur en lie ska dras
Vid varsin lie står Kaj Persson och Bengt Andersson och bekantar sig med varandra.- Jag har varit passiv medlem i 35 år. Nu passade det in att börja engagera sig aktivt med, säger Kaj.Bengt har varit med på ängen förr men haft uppehåll ett par år. De lånar ut en lie så jag får testa. Det är inte riktigt så enkelt som det ser ut, men efter ett par skär får jag in en rätt bra teknik.- Den här ängen var helt igengrodd förr. Nu har örter och blommor kommit tillbaka igen, säger Bengt.- Många känner man sedan tidigare. Det är ett väldigt trevligt sätt att umgås på det här. Man kan gå och filosofer lite och fika ihop med, tillägger Kaj.
Slå äng är en tradition som funnits sedan 1600-talet.På de plana ytorna på ängen odlade man förr grödor.Naturskyddsföreningen har slagit ängen sedan 1995/1996.Under åren har de inventerat arter och hittat 212 träd, buskar och växter. Antalet fjärilar ligger kring 40.Lie är den del som är själva bladet. Handtaget kallas för orv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om