Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott som hemma

Många skolor får sin mat levererad från lasarettet eller en annan skola. Såser och sallader tillagas ofta på skolan, men inte mycket mer än så. På Björke skola i Igelfors serveras hemlagad mat.

På Björke skola i Igelfors serveras hemlagad mat. Kokerska Katarina Söderberg är uppskattad av elever och föräldrar.

På Björke skola i Igelfors serveras hemlagad mat. Kokerska Katarina Söderberg är uppskattad av elever och föräldrar.

Foto: Magnus Johansson

IGELFORS2009-02-27 03:00
- Jag vill sluta med halvfabrikat. Vi har ett välutrustat kök så det går ju här, säger Katarina Söderberg, kokerska på Björke skola. Det räcker inte bara med de rätta maskinerna och redskapen, det ska också finnas tid att laga maten. Björke skola är ganska liten och har tillsammans med Blåklintens förskola 43 munnar att mätta.- Vi har börjat testa om det finns tid och om det går bra. I går fick barnen pannbiff som jag tillagat och det var jätteuppskattat, säger Katarina.- Jag tror att Brenäs skola också kommer att försöka laga mer mat själva. Det är ju också en liten skola, fortsätter hon.Dyrt med egen mat
Finspångs kommuns kostchef Catharina Stenhammar har en känsla av att fler skolor, speciellt förskolor, vill följa Björke skolas exempel.- Om man tittar på det ekonomiska läget är det inte troligt, men det beror ju också på om det är något som politikerna vill satsa på, säger Catharina om skolkökens framtid.I åtta av Finspångs kommuns skolkök tillagas varm mat och en del av dem kör ut mat till andra skolor. - Det ger en effektivitet när det lagas på ett ställe och utrustning kostar mycket, säger Catharina. Pröva nytt
En annan utmaning för skolköken är att få barnen att prova ny mat.- Vi ska få in mer bönor och linser. Jag använder det i salladsbordet så barnen får smaka. Man får försöka flera gånger för det tar ett tag med barn, säger Katarina.Både barn och föräldrar är mycket nöjda med maten som tillagas på Björke skola.- I dag gör jag kött- och grönsakssoppa, säger Katarina Söderberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om