Gott som hemma
Många skolor får sin mat levererad från lasarettet eller en annan skola. Såser och sallader tillagas ofta på skolan, men inte mycket mer än så. På Björke skola i Igelfors serveras hemlagad mat.
På Björke skola i Igelfors serveras hemlagad mat. Kokerska Katarina Söderberg är uppskattad av elever och föräldrar.
Foto: Magnus Johansson
Finspångs kommuns kostchef Catharina Stenhammar har en känsla av att fler skolor, speciellt förskolor, vill följa Björke skolas exempel.- Om man tittar på det ekonomiska läget är det inte troligt, men det beror ju också på om det är något som politikerna vill satsa på, säger Catharina om skolkökens framtid.I åtta av Finspångs kommuns skolkök tillagas varm mat och en del av dem kör ut mat till andra skolor. - Det ger en effektivitet när det lagas på ett ställe och utrustning kostar mycket, säger Catharina. Pröva nytt
En annan utmaning för skolköken är att få barnen att prova ny mat.- Vi ska få in mer bönor och linser. Jag använder det i salladsbordet så barnen får smaka. Man får försöka flera gånger för det tar ett tag med barn, säger Katarina.Både barn och föräldrar är mycket nöjda med maten som tillagas på Björke skola.- I dag gör jag kött- och grönsakssoppa, säger Katarina Söderberg.