Det har varit en tradition vid Björke skola i många år. Men detta år hade Nobelfirandet kryddats med några nya inslag.
– Förutom Nobelmiddagen har vi utökat med dans och prisutdelning. Mellanstadieeleverna har fått lära sig att dansa vals. Dessutom delar vi ut ett kunskapspris till de elever som nådde bäst resultat i uttagningstävlingen till ”Vi i femman”, berättar klassläraren Bertil Calderon.
Karin Bennerhed är rektor för skolorna Björke, Brenäs och Rejmyre.
– Vi vill göra lite festligare dagar för eleverna. Det här är en jättetrevlig tradition, säger Karin Bennerhed.
Extra trevligt blev det för tolvåringarna Erik Eriksson och Frida Öberg som var utklädda till kungen respektive drottningen. De dansade vals och fick ta mat först under Nobelmiddagen.
– Det är kul med nobelfirande och vi får väldigt bra mat och efterrätt, säger Erik Eriksson.
– Det är roligt. Vi har lärt oss om Alfred Nobel och att dansa vals. Alfred Nobel kom på dynamiten och blev jätterik. Nu används hans pengar till olika priser, säger Frida Öberg.
Kokerskan Katarina Söderberg som nyligen belönades med Hagdahls pris för skolbarns matvanor bjöd på en förstklassig meny med ugnsstekt lax, potatis, örtsås med hemgjord vaniljglass, fruktsallad och chokladsås som dessert.
– Vi vill göra något extra för att uppmärksamma Hagdahlpriset. Barnen har hjälpt till att duka. En sån här dag är extra kul för mig med när man får göra en sån här meny, säger Katarina Söderberg.
Hon hyllas för sin goda mat och att hon lär barnen god matkultur.
– Jag är engagerad och vill att barnen ska vara delaktiga och hjälpa till, säger Katarina Söderberg.
Karin Bennerhed betonar vikten av att Katarina lagar all mat från grunden och att exempelvis hemkunskapsundervisningen sköts i matsalen.
– Maten är en så oerhört central del i allas våra liv. Jag skulle vilja ha ett sånt här kök på alla mina skolor, säger Karin Bennerhed.
Hon har varit ansvarig för de tre rektorsområdena i cirka ett år.
– Landsbygdsskolor ligger mig varmt om hjärtat. För en glesbygd är skolan central.
I dagsläget går det 26 barn i årskurs F–6 vid Björke skola plus cirka 20 förskolebarn.
– Vi har väldigt bra skolor på landsbygden. Vår målsättning är att man ska undra varför de lyckas så bra där uppe, konstaterar Karin Bennerhed.