Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Första kemikaliefria vattenreningsverket

En investering på två miljoner kronor.Igelfors har kommunens första kemikaliefria vattenreningsverk.- Det är viktigt att investeringar görs i hela kommunen, säger Stig Andersson, styrelseordförande i Finspångs Tekniska Verk.

Foto:

IGELFORS2011-09-19 03:00

I lördags invigdes Finspångs kommuns första kemikaliefria vattenreningsverk i Igelfors. Stig Andersson höll tal och klippte invigningsbandet och Jan Petersson, verksamhetschef, Finspångs Tekniska Verk, guidade besökarna på en rundtur.

Modernisering
Igelfors vattenreningsverk byggdes 1977 för att tillgodose områdets behov av kommunalt dricksvatten. En ombyggnad gjordes 1994 och 2011 var det dags för en helrenovering av vattenreningsverket.

- UV-ljus har tagit över klorets roll och en ny luftare ger dricksvattnet rätt ph-värde. Det är en modernisering som medför stor miljönytta och underlättar underhållsarbetet av vattenreningsverket, berättar Jan Petersson.

Unik landsbygd
Dessutom har en investering i ett nytt styrsystem gjorts och verket har snyggats till invändigt för att förenkla service- och underhållsarbete.

- Nu hoppas vi på att kunna fortsätta bygga om vid andra orter som till exempel Byle och Hävla, säger Jan Petersson.

Igelfors vattenreningsverk levererar idag dricksvatten till cirka 300 personer.

- Ibland pratas det om att det bara görs investeringar i centralorten. Jag tycker att det är viktigt att täcka hela kommunen och det är bra att vi kan göra det modernt här ute.

- Vi är väldigt unika i Finspångs kommun för vi har en levande landsbygd med företag på alla orter som till exempel Grytgöl, Borggård, Igelfors och Hävla, säger Stig Andersson.

4 Kapaciteten är 130 kubikmeter per dygn

4 Vattenproduktionen för 2010 var 16 180 kubikmeter, vilket ger ett medelflöde på 44 kubikmeter per dygn

4 Vattenverk betraktas som livsmedelslokaler, vilket innebär att bygg- och miljönämnden måste godkänna anläggningarna

4 Vattnet kontrolleras både vid intaget till vattenverket, under beredningen och ute på ledningsnätet

4 Igelfors har mjukt vatten. Det innebär att man inte behöver använda så mycket tvättmedel, vilket är bättre för miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om