På Holmsjöhultängen vid Igelfors vistas Naturskyddsföreningens medlemmar ofta. De röjer och har slåtter på ängen bland björk och hassel ned mot sjön.
Här i skogen intill föreslås tre av de 17 vindkraftverken hamna i Högsjöns vindpark.
– Det närmaste på andra sidan sjön, säger Kenneth Lekberg vid strandkanten.
Han och Bo Tufvesson är två av cirka 450 medlemmar i Naturskyddsföreningen i Finspång som nyligen ställdes inför den heta frågan om vindkraftetablering.
De måste väga naturvärden mot ingreppen i naturen. På riksnivå vill Naturskyddsföreningen se vindkraften i framtiden öka från dagens 20 terawattimmar el till 90.
– I sak är vi positiva till vindkraft, som en fossilfri energikälla, är Bo Tufvesson tydlig med.
Naturskyddsföreningen anser vindkraft ska etableras med stor hänsyn till djurlivet.
Finspångsföreningen har skrivit ett yttrande till Holmen om naturvärden att ta hänsyn till.
– Vid Stora Mossen fanns 25 spelande orrar i april i år och ett tiotal tjädrar. Hönsfåglar kan flyga in i tornen. Vi har hittat ett lärkfalksbo och örnar håller till här. Fiskgjuse och kärrhök finns ner mot Grytgöl. Det är risk för stora fåglar som kan flyga in i vingarna. Sedan ifrågasätter vi om djur- och växtinventeringar verkligen har gjorts, vi har inte sett någon, säger Bo Tufvesson.
Naturskyddsföreningen i Finspång är för en vindkraftetablering i området, för att nyttan av energiformen överväger de förväntade ingreppen i naturen.
– Ja, vi är för vindkraft. Vi är inte mot etableringen. Vind är en bra energikälla. Däremot måste man beakta alla intressenter, säger Bo Tufvesson.
Samtidigt har föreningen Rättvisa Vindar, Norra Östergötland snabbt fått 300 medlemmar med röster mot etableringen från boende i området.
– Jag kan förstå de som får ett vindkraftverk nära sitt boende, självklart, säger Bo Tufvesson.
Han tycker att det är viktigt att det görs botaniska undersökningar innan vägar dras, så störningar minimeras för exempelvis naturliga vattenflöden, ormar och orkidéer.
– Vi kommer att kunna sköta ängen trots att vi ser vindkraftverk här. Det kommer inte att störa oss särskilt mycket, säger Bo Tufvesson.
Hur mycket ljud och ljus stör djuren är de osäkra över.
– De försvinner kanske först, men återkommer nog, tror Kenneth Lekberg.
De funderar också om avisning av vingarna, verkens livslängd, slutförvaring och om kommunen kan få ansvaret att ta bort uttjänta verk.