Bergsstaten har beviljat företaget ett tillstånd att under tre år leta efter fyndigheter. Det handlar om ett 367 hektar stort område väster om Regnavägen med väldigt lite bebyggelse. Strömsborg och Backa kvarn är ett par platser inom området, som i väster slutar vid Stora mossen.
Länsstyrelsen har inte haft något att invända, men påpekar att Igelforsån går genom området. Natura 2000-området Stora Mossen berörs inte.
Vid Strömsborg bor Anders och Elisabeth Hellström. De känner väl till att det ska ske en markundersökning.
– Vi har fått brev om det. Det är inte första gången sådana här undersökningar görs, säger de.
– De lär inte hitta något den här gången heller, säger Elisabeth.
Koppar har det brutits förr i området och kanske zink också.
– Vi har tre gruvhål här i närheten, säger Anders.
De är i de flesta fall igenfyllda och nu bara stenhögar ute i skogen.
Så många boende inom undersökningsområdet finns inte, men Anders Hellström räknar upp flera markägare som berörs och som också fått brev.
För Anders West, vd i Goldore Sweden AB, med många år i gruvbranschen är det här inget märkvärdigt.
– Sånt här sker stegvis, det är inte så att vi går ut och gräver hål i marken. Vi får börja med att kartlägga området och ta jord- och stenprover. Några kilo, ungefär som att plocka svamp. Undersökningen kommer enbart ske i skogsmark.
Det var i juni som Goldore ansökte om undersökningstillstånd och hade inte väntat ett så snabbt svar.
– Det blir inget gjort i år utan fram i vår.
Om man hittar något intressant och vill gå vidare handlar det om att borra efter prover.
– Då måste vi ha en godkänd arbetsplan med sakägarna, det vill säga främst markägare.
Ännu har inte Anders West varit i kontakt med boende i området, men det kan bli aktuellt redan inför vårens undersökningar.
Vi går ett steg till in i framtiden. Om ni vill starta en gruva?– Om vi gör större fynd som det finns ekonomi i och vill starta en gruva måste det till fler aktörer. Då handlar det om så många miljoner att fler måste bli engagerade.
– Men det handlar bara om förhoppningar. Vi utgår från gamla kartor och andra handlingar som finns på SGU och visar att det har grävts här tidigare, kanske redan på sextonhundratalet, säger Anders West.
Hur länge arbetet pågår beror på. Vill man gå vidare och borra kan de tre åren tillståndet omfattar gå åt. Blir det negativt kan arbetet vara över på några månader.