Sommaren har slagit över i september och som vanligt denna tid anordnas nu Östgötadagarna där en mängd verksamheter i Östergötland öppnar sina dörrar. Helgen den 7 och 8 september sker detta evenemang som Region Östergötland samordnar för 19:e gången.

Det är ett tydligt fokus på länets landsbygd under Östgötadagarna – här finns gårdsbutiker, bondgårdar och matproducenter representerade bland mycket annat.

– Vi vill ju lyfta fram bredden av allt det som finns att tillgå i Östergötland – verksamheter som kanske inte är öppna till vardags men också verksamheter som på det här sättet kan förlänga säsongen eftersom Östgötadagarna äger rum lite in på september, berättar Anna Jacobson, strateg, landsbygdsutveckling på Region Östergötland.

Artikelbild

| Östgötamuffinsen som Anki Gunnbäck skapat går att få tag på här och var i länet i helgen.

– Vi vill att hela Östergötland ska vara i fokus den här helgen.

I hela länet rör det sig om bortåt 180 olika programpunkter som är tillgängliga under denna helg. Några exempel från den östra länsdelen är öppet hus på Vånga gård, lökfestival på Lövsta slott, Saabmarknad på Kråkvilan, konstutställning på GalleriLi, Östgötadagar vid Affär'n i Östra Husby och mycket, mycket mer.

Det är ett evenemang som alltså firar 20 nästa år och verkar ha ökat i popularitet.

– Ja, det är fler deltagare i år än förra året så det växer stadigt. Sedan är det tydligt att intresset för det närproducerade är stort, på det sättet ligger ju det här verkligen i tiden, säger Anna Jacobson.

Artikelbild

| En av bilderna ur fotoutställningen "Kogubben" (se annan artikel) som äger rum vid Fjärdingstad gård.

– Men vi jobbar aktivt för att få fler deltagare hela tiden, det här är ju en bra möjlighet att lyfta fram både ideella och kommersiella verksamheter.

En annan sak som kommer att säljas på ett antal platser under Östgötadagarna är årets Östgötadagsbakverk: en Östgötamuffins som är skapad av Anki Gunnbäck från Gunnbäcks konstigheter idé och design i Fornåsa. Denna muffins kommer att gå att köpa på en hel del platser i länet, om man går in på ostgotadagarna.se och laddar ner pdf-kartan ska man leta efter de platser där det finns en tårtbit, där finns muffinsen. Här finns också samtliga programpunkter listade kommunvis och utmärkta på kartan.

Artikelbild

| Det vankas Östgötadagar i helgen med 180 programpunkter runt om i hela länet.

Årets östgötska konsthantverk är en potatis skuren i lindträ med ett gömme där ett raggmunksrecept ligger förvarat. Den är gjord av konsthantverkaren Per Helldorff i Kisa. Denna potatis och andra Helldorffska alster kommer att visas i en utställning i Söderköping senare i höst.