I gemensam stuga inför EU-valet

En kvinnlig borgmästare, en tvillingpappa som är kommunalråd, en läkare som arbetade på Balkan under kriget och en jurist på Migrationsverket. Fyra östgötska EU-kandidater invigde i går Alliansens valstuga i Norrköping.

26 maj 2009 03:00
Christina Doctare, 65, från Vadstena, står på fjärde plats på Kristdemokraternas lista till EU-parlamentet, och behöver 8 000 kryss för en säker plats.

 

- Nu kör jag kärringarallyt till Bryssel, säger Christina Doctare, som arbetade som läkare i kriget på Balkan och var den som först avslöjade de systematiska våldtäkterna där.

 

När hon pratade med utsatta bosniska kvinnor kände hon igen något hon sett hos sin egen mamma. Det visade sig att mamman i ungdomen blivit våldtagen och att den man hon själv trott var hennes pappa inte var det. Den biologiska pappan hörde av sig, och i och med att sanningen kom fram nådde de också en försoning.

 

- Sanning och försoning är mitt grundtema när jag pratar om kriget på Balkan. Sanningen måste komma fram, krigsförbrytarna lämnas ut, då kan det bli en försoning, säger Christina Doctare som menar att EU är ett fredsprojekt, där det är viktigt att få med fler länder, som Kroatien, Bosnien och Serbien.

 

José Kimenga, 52, jurist vid Migrationsverket i Norrköping, ursprungligen från Angola, står på 17:e plats på Folkpartiets lista och behöver ca 10 000 kryss. En av hans huvudfrågor är samarbete mot brott. Han vill ha ett europeiskt FBI.

 

- Vi lever i ett EU med växande kriminalitet, i synnerhet gränsöverskridande brottslighet, säger José Kimenga.

 

"Gå in på Youtube"
Muharrem Demirok, 32, kallad "Murre", har en far från Turkiet och en svensk mamma, är nybliven tvillingpappa och kommunalråd i Linköping, och står på 13:e plats på Centerpartiets lista som toppas av en annan östgöte, Lena Ek från Valdemarsvik.

 

Det var inte så konstigt att ungdomarna inte röstade förra gången, då frågorna som lyftes fram var snus och böjda gurkor, säger han. Men i ljuset av Berlin-murens fall och nya medlemsländer som kommit från förtryck in i en demokratisk familj, är EU så mycket mer, menar han.

 

En bra morot
På frågan om Turkiet ska med i EU svarar han, ja, men inte riktigt än. Ett hägrande EU-medlemskap är en bra morot för förändring i rätt riktning, menar han.

 

Det är rekordmånga förstagångsväljare i år. Han uppmanar dem att gå in på bloggar, Youtube och Facebook och ta reda på vad kandidaterna står för. Ett kryss är ett stort förtroende, säger han.

 

Ann-Cathrine Hjerdt är borgmästare i Linköping och står på 12:e plats på Moderaternas lista. Att stoppa trafficing och att få in fler kvinnor på höga poster i EU, är hennes hjärtefrågor.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren