Det betyder att hyresgästen, för att få hyra en bostad, minst ska ha kvar gränsen för existensminimum när hyran är betald. Vad det är för slags inkomst, gör dock Hyresbostäder ingen skillnad på.
– Vi ser bara till att man har en ekonomi som gör att man kan betala hyran. Man kan ju ha en förmögenhet på banken, även om man inte har en inkomst varje månad, och det kan vi också titta på. Men om man varken har pengar på banken eller inkomst och vill hyra en fyra, ja då tar vi en dialog med personen, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
2014 sänkte allmännyttan i Stockholm sina krav på inkomst till just existensminimum när hyran är betald. Detta, efter att ha haft som krav att hyresgästen var tvungen att tjäna tre gånger så mycket som hyran låg på. Att ta bort inkomstkraven helt och hållet ville man inte, med hänvisning till att det skulle medföra en ökad risk för inkassokrav, hyresskulder och vräkningar. För Hyresbostäders del har inkomstkraven sett lite olika ut genom åren, men Lars Löfgren menar att antalet hyresgäster som hamnar hos exempelvis inkasso ligger på en stadig nivå.
– Jag vet inte exakt hur många som hamnar där, men det varken ökar eller minskar, säger han.
Under sommaren valde flera kommunala bostadsbolag i Göteborg att ta bort kravet på att tjäna tre gånger mer än hyran. Halvmiljonstaden väljer dessutom att gå ett steg längre än huvudstaden – och slopar inkomstkraven totalt.
– Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, säger Mariette Hilmersson, vd för det kommunala företaget Framtiden, som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, till Sveriges Radios Ekot.
Men så långt är Hyresbostäder alltså inte beredda att gå.
– Vi tar alltid en diskussion med hyresgästen när det behövs och vi har de här gränserna för att vi vet att det kan bli svårigheter senare. Det blir en negativ spiral när myndigheter får kliva in och det blir ingen speciellt glad av, säger Lars Löfgren.
Och det allmännyttiga bostadsbolaget i Norrköping är knappast ensamt om att ha inkomstkrav. De allra flesta kommunala bostadsbolag har nämligen det – och har inga planer på att ändra reglementena, som varit branschpraxis i flera år.