Hyr ut månadsvis – för att rädda personalen

Coronapandemin slår hårt mot hotellbranschen som försöker hitta nya vägar för att rädda ekonomin. Nu annonserar Elite Grand Hotel i Norrköping ut sina rum för månadsuthyrning.

Elite Grand Hotel nere vid Strömmen i Norrköping är ett av hotellen i kedjan som nu erbjuder månadsuthyrning av sina rum. Coronapandemin har gjort att många hotellrum står tomma och detta är ett sätt att försöka rädda jobben för personalen. Förhandlingar om korttidspermitteringar pågår.

– Det gäller att vända på varenda sten för att hitta lösningar och vara kreativa nu. Det kommer ju en tid efter corona också då vi behöver våra medarbetare, säger Anki Ekqvist, försäljningschef.

Initiativet är ett samarbete mellan hotellkedjan Elite Hotels och Blocket bostad, en marknadsplats för andrahandsboenden. Annonserna ligger redan ute på deras respektive sidor och rummen erbjuds med tillgång till eget kylskåp, städning, gym och fritt internet. Två personer är max för dubbelrum och den kortaste boendeperioden är en månad.

– Det kan vara allt från bemanningsföretag till vårdpersonal som behöver bo en längre tid på annan ort. Eller personer som bor i generationsboende där man är rädd att smitta den äldre. Vi vet också att det finns en bostadsbrist, säger Anki Ekqvist.

Även den som studerar tipsas i annonserna om att hyra. Hotellet ligger nära både universitetet och resecentrum. Dock är priset för det billigaste rummet nära 9 000 kronor. En student som tar fullt studiemedel får idag cirka 10 800 kronor i månaden.         

Tror ni studenter kommer ha råd med detta?            

– Ja det tror jag, man kan ju bo två personer och dela, säger Anki Ekqvist.

De andra rummen som finns att tillgå är bland annat familjerum för drygt 13 000 kronor i månaden eller en svit för nära 19 000 kronor.

Det är ganska mycket pengar, särskilt för en bostadssökande med lägre inkomst?

– Så är det säkert. Men vi vänder oss inte bara till en målgrupp, det kan finnas flera som har den möjligheten, men inte har någon bostad eller något bättre alternativ, säger hotelldirektör Maria Eriksson Önander och tillägger att hotellet inte kommer göra några vinster på månadsuthyrningarna.

– Nej, vi tjänar inte på detta. Det handlar om att hålla personal sysselsatta och att inte låta ett hotell med 190 rum som vi har i Norrköping stå tomt, säger hon.

Än så länge har hotellet fått två bokningar och diskussioner förs med fler intresserade, enligt Anki Ekqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa