Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polis gick in mot läktarbråk

Polis gick upp på läktaren för att stötta ordningsvakterna. I allmänhet undviker man dock detta för att inte provocera fram oroligheter – nu gås bildmaterialet igenom i efterhand.

Regelbrott. Maskering och bengaler är förbjudna på fotbollsmatcher.

Regelbrott. Maskering och bengaler är förbjudna på fotbollsmatcher.

Foto: Jessica Gow/TT

Huliganer2017-04-03 16:29

Under söndagens fotbollsmatch på Östgötaporten mellan IFK Norrköping och Hammarby blev det stökigt strax efter i halvtid vid Curva Nordahl. Ett 20-tal kravallutrustade poliser sågs gå upp på läktaren där omkring 15 personer startat ett mindre bråk.

Detta ledde till ett par kastade flaskor och verbala attacker.

– Min bild av händelseförloppet är att arrangören, som har ansvaret på arenan, i halvtid märker att något håller på att hända i Curva Nordahl. Då låter sina ordningsvakter gå upp för att prata med supportrarna och sedan blir det väl lite stökigt. Då tar polisens insatsledning beslutet att vi går upp för att stötta ordningsvakterna, säger Johan Schollin, supporterpolis som inte tycker att situationen blev så allvarlig trots allt:

– Överlag tycker jag det var en lugn och bra kommendering. Fram till den här händelsen var det en folkfest och IFK tog tre poäng så på det sättet var det bra.

Detta var den första allsvenska matchen på Östgötaporten då det nya generella maskeringsförbudet gäller; i samband med oroligheterna på läktaren maskerade sig också ett antal supportrar. Dessutom brändes ett antal bengaler av.

Vad innebär den här nya lagen om maskeringsförbud för er i hur ni agerar?

– Vi ser det som ytterligare ett verktyg, personligen tycker jag ändå att vi ska undvika att gå in på läktarna under rådande situation, annars riskerar vi att göra situationen värre. Vi har ju andra verktyg som till exempel videoövervakning och annat så vi kommer att gå igenom bildmaterial i efterhand för att utreda, säger Johan Schollin:

–Det gäller även för bengalerna, det blir ju alltid en bedömningsfråga eftersom det faktiskt är förbjudet men är det inte fara för liv och hälsa går vi sällan in utan granskar i efterhand.

Hur ofta är det ni har så stor kommendering på matcher?

– Det gäller i allmänhet Stockholmslagen men det är också andra saker som spelar in: om det tidigare förekommit bråk, tabelläge och tid på säsongen till exempel. På den här matchen var det mycket publik, många bortasupportrar och mycket folk i rörelse så då blir det ökad bemanning från oss, förklarar Johan Schollin.

Två personer ska ha omhändertagits efter bråket på läktaren. Dessutom har 13 personer omhändertagits för ordningsstörning.

Maskeringsförbudet

(förkortat)

Lag om förbud mot maskering i vissa fall

1 § Den som på allmän plats deltar i en allmän sammankomst enligt ordningslagen (1993:1617), som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet, får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation, om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning.

Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl.

Källa: Riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!