Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har satsat 900 000 kronor på att rädda bin

Länsstyrelsen i Östergötland har satsat 900 000 kronor de senaste två åren, för att försöka rädda utrotningshotade vildbin.

Silvergökbiet är en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt och som finns i Östergötland.

Silvergökbiet är en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt och som finns i Östergötland.

Foto: Länsstyrelsen

Hotade arter2022-01-08 12:00

Länsstyrelsen hoppas nu på ytterligare pengar inför det här året.

– Det här är en ekonomisk satsning från Naturvårdsverket, som var tänkt som en treårssatsning och i så fall får vi nya medel även år 2022, det tredje året, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen i Östergötland.

Projektet handlar om att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer. I Östergötland gick det här bidraget främst till insatser i Finspångs kommun i norra länsdelen och Kinda och Ydre kommuner i södra länsdelen, som pekats ut som särskilt värdefulla.

Vad används pengarna till?

– Ett viktigt mål är att knyta samman spridda förekomster av sand och blomrikedom till ett sammanhängande nätverk av miljöer, en så kallad grön infrastruktur, där arterna lätt kan hitta föda, säger Maria Widemo, enhetschef på Artenheten, Naturvårdsverket.

Av Sveriges drygt 300 arter av humlor och bin är en tredjedel hotade. 

Länsstyrelsen arbetar sedan flera år med insatser för silvergökbi och andra hotade vildbin, som guldsandbiet och småfibblebiet.

Och man har goda samarbeten med bland andra Finspångs kommun, Finspångs motorsällskap och flera skogsbolag, som Boxholms skogar, Holmen skog, Linköpings Stift och Sveaskog AB.

Viktiga åtgärder inom projekten kommer att vara till exempel grävning för att skapa sandblottor, röjning av igenväxning, slåtter, stängsling för att kunna återinföra bete, samt sådd och utplantering av nektar- och pollenrika växter.

I fjol höstas genomförde Länsstyrelsen tillsammans med Naturskyddsföreningen i Finspång, en räddningsinsats på en äng nära Rejmyrevägen.

– Där rensade vi en äng från växten jättebalsamin, som annars tar över hela ängen och på sikt slå ut övrig ängsflora, som är viktig för bina, förklarade Tommy Karlsson, biolog från Länsstyrelsen.

Är jättebalsamin svårutrotad?

– Nej, men det gäller att få bort den, innan den blommar.

– Vi placerade även ut två bäddar av sand i omgivningarna, för att underlätta binas bobyggande.

Vad tycker du om att Naturskyddsföreningen hjälper till?

– Ett värdefullt ideellt samarbete, som vi från Länsstyrelsen är tacksamma för, säger Tommy Karlsson.

Så här säger Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen i Finspång:

– Det kändes positivt att hjälpa Länsstyrelsen att ta bort en invasiv art, jättebalsamin. Det här är viktigt naturarbete, som vi gärna stöttar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!