Rödlistad växtlighet frodas på slåtterängen

Naturskyddsföreningen hade på söndagen "öppet hus" i sin slåtteräng utanför Igelfors. Där kunde man klappa får, se på gamla verktyg, grilla korv eller helt enkelt bara njuta av naturen.

Naturvårdare. Sven-David Måreby är en av eldsjälarna bakom slåtterängen.

Naturvårdare. Sven-David Måreby är en av eldsjälarna bakom slåtterängen.

Foto: Erika Wiman

Holmsjöhult2014-06-16 06:38

Naturskyddsföreningen har skött om ängen, som egentligen tillhör Holmen skog, sedan 1990-talet.

I början var de 20–30 personer som hjälptes åt, nu är det nere runt 15.

Den här dagen anordnades bland annat för att locka fler intresserade. Och om inte nöjet av att få vara i en vacker blommande äng så fanns det också en utställning av olika verktyg samt möjlighet att klappa får. Dessutom bjöd man på korv med bröd.

Läs mer i måndagstidninmgen som också finns som e-tidning

Slåtteräng

En äng är ett öppet fält vars vegetation huvudsakligen består av stråväxter, främst gräs, samt örter.

Vegetationen av gräs och örter skördades förr som vinterfoder till djur. Ängar som inte gödslats, men haft en lång kontinuitet av slåtter med skörd och efterbete, kan få en mycket artrik flora och fauna. Eftersom ängsmarken är en av de naturtyper som minskat allra mest de senaste hundra åren finns också en stor mängd rödlistade arter av främst kärlväxter och insekter som fjärilar och steklar knutna till de återstående ängsmarkerna. De flesta av dessa arter finns dock även på ogödslade naturbetesmarker. Ängsmarkerna brukades gemensamt och man lät då ängen växa fram till slåttern, som oftast genomfördes inom perioden 15 juli till 15 augusti, olika för olika ängar och olika landsändar. Vid denna slog man av gräset och samlade ihop det för att torka på hässja eller motsvarande arrangemang. Därefter lät man kreatur beta på ängen.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om