Dömd för våldtäkt får stanna

Både tingsrätten och hovrätten ansåg att den för våldtäkt dömde 33-åringen även skulle utvisas till Somalia, men det tyckte inte Högsta domstolen i sin dom i onsdags.

Mannen som våldtog Michaela Norlin utvisas inte efter Högsta domstolens beslut.

Mannen som våldtog Michaela Norlin utvisas inte efter Högsta domstolens beslut.

Foto: Bildmontage

HÖGSTA DOMSTOLEN2019-04-26 13:45

I somras våldtog han Michaela Norlin, 23, i en lägenhet i Linköping när hon sov över hos en kompis. Medan hon sov kom mannen dit och ville sova över. Han fick beskedet att soffan var ledig – i stället valde han att gå in till Michaela - där våldtog han henne.

– Det är helt sinnessjukt, våldtäkt är definitivt synnerliga skäl. Dessutom var rätten oenig. Tre mot två är det verkligen någonting som andra ska följa då, säger Michaela Norlin.

Att Högsta domstolen dömer ut ytterligare fyra månaders fängelsestraff för att han slipper utvisning tycker Michaela är för lite, men hon är inte enbart negativ till domen.

– Han är dömd och fängslad, det är en stor vinst i sig, men att under nästan ett år trott att han ska utvisas, att jag ska slippa springa på honom på stan, se honom på gatorna är en käftsmäll. Han får tillbaka sitt liv i september 2020 men delar av mitt liv är för alltid förstört, säger Michaela Norlin.

Michaela har varit öppen med den våldtäkt hon utsattes för och hon är det inte bara för sin egen skull.

– Jag skäms inte, det är gärningsmannen som ska skämmas. Jag gör det här för andra i samma situation. Visst är jag jättefrustrerad men samtidigt så kanske den här domen slutar med att man förändrar lagstiftningen och då blir det en vinst för alla, säger Michaela.

Hon menar att flickor, tjejer, kvinnor dagligen utsätts för sexuella kränkningar.

– Det behöver inte vara fysiska kränkningar som en klapp på rumpan på krogen, det kan vara verbalt, och det får tjejer oftast stå ut med, säger Michaela Norlin.

Döms man inte till utvisning eller inte kan utvisas för våldtäkt så menar Michaela Norlin att fängelsestraffet måst bli betydligt längre och att vi måste bli bättre på att förebygga.

– Det borde vara obligatoriskt med kurser på gymnasiet där killar får lära sig om kvinnor, relationer och rättigheter. Många vet inte ens vad kränkning är.

Och så måste vi bli bättre på att säga ifrån.

– Ser du en tjej som är för full: gör något, dela en taxi, följ varandra hem.

Även om hon är upprörd över Högsta domstolens beslut så anser hon att de har gjort sitt jobb med lagen som riktmärke.

– Jag har sett väldigt många personangrepp på domaren och nämndemännen där man hotar att döda dem och våldta deras barn, det gör mig förbannad. Inte heller killens ursprung spelar någon roll, vem som helst kan våldta, säger Michaela Norlin.

Så resonerade HD

Brottet mannen dömts för uppfyller skälen till utvisning. Dock anses inte straffvärdet i just det här fallet – drygt två års fängelse – motivera utvisning. För att en person som vistats i Sverige med uppehållstillstånd i mer än fyra år ska kunna utvisas krävs synnerliga skäl. Den dömde mannen har varit i Sverige i över åtta år. De tidigare brotten: ringa narkotikabrott, olovlig körning, vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och rattfylleri bedöms inte ha någon påverkan i våldtäktsfallet. Han anses inte ha kriminella värderingar .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om