Med hjälp av avancerad teknik ska ligan ha hjälpt personer att fuska till sig bra resultat på högskoleprovet, enligt åklagaren. I dag inleddes rättegången mot den misstänkta fuskligan, som avslöjades i våras, i Linköpings tingsrätt. Tre män, 26, 23 och 21 år gamla, har pekats ut som huvudpersoner. Tillsammans har de drivit firman HP-hjälpen, som under flera års tid ska ha sålt "fuskpaket" till människor runt om i hela landet.
Innan provtillfället skickade ligan avancerad teknisk utrustning till köparna, som fick instruktioner om hur den skulle användas under provet, enligt utredningen.
Utrustningen har bestått av en modifierad mobiltelefon, ett halsband som är som en magnetspole och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat. Sedan ringer verksamheten upp telefonen i hörsalen och ger dig de rätta svaren, har Björn Norgren, utredare vid polisen, tidigare berättat för TT.
Fusket ska dels ha ägt rum vid högskoleprovet förra hösten samt i våras – då polisen med hjälp av nationella insatsstyrkan slog till mitt under provet.
– Vid tillslaget var 70 personer uppkopplade mot HP-hjälpen, säger åklagare Anna Lander i rätten.
Totalt har 32 personer åtalats i härvan – de flesta av dem för att ha köpt tjänsten.
De tre huvudmännen har åtalats för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, har åtalats för medhjälp till osann försäkran. När rättegången inleddes stod det klart att 21-åringen och 23-åringen nekar till brott, enligt NT. En 26-åring erkänner dock medhjälp till osann försäkran. 56-åringen uppger att han varken erkänner eller förnekar brott, enligt NT.
Under utredningen har ett stort antal mobiltelefoner, datorer, sändare, mikrofoner och hörsnäckor tagits i beslag. Ett genombrott blev när polisen hittade två väskor med ett USB-minne och 1,6 miljoner kronor som en av de huvudåtalade grävt ner. På minnet fanns bland annat dokument och excellistor där man kunde se namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt.
Den 26-åring som utpekas som en av huvudmännen var provledare i Norrköping i våras. Polisen misstänker att han tillsammans med 56-åringen fotat av proven som sedan skickades till sambandscentralen, den lägenhet från vilken ligan opererade. I bostaden fanns också två kassaskåp som fick brytas upp. Där hittades bland annat en stor mängd kontanter.
Åklagare Anna Lander ser allvarligt på brotten, som hon anser varit "förslagna och systemhotande".
– Dels är det en verksamhet som inte har beskattats och det påverkar ju också antagningssystemet på högskolan, säger Anna Lander till SR Ekot.