Polisen använder internt förkortningen UAS, unmanned aerial system, om de obemannade flygfarkosterna med kamera, även kallade drönare.
– Det här är något som vi i Region Öst inte har haft så länge. Nationellt vet jag att man har testat det bland annat i Almedalen, säger Rasmus Borgström, operativ koordinator vid polisen i Norrköping.
Region Öst har ett antal utbildade piloter, som de kallas, de som får flyga de här farkosterna. Det finns en rad bestämmelser kring luftfart och tillstånd krävs från Transportstyrelsen.
– Det kräver en ordentlig utbildning för de här piloterna, för de måste ta hänsyn till luftfarten över Norrköping, säger Rasmus Borgström.
Utbildningen genomförs hos polisflyget.
För själva kameran gäller kameraövervakningslagens regler. Polisen använder drönare vid till exempel stora fotbollsmatcher eller demonstrationer, där det finns risk för allvarlig brottslighet. Huvudsyftet är att förebygga och förhindra brottslighet.
– Det blir ett extra verktyg för oss.
Drönarna har testats vid tre högriskmatcher i Norrköping, då AIK, Hammarby och Djurgården varit i stan. När polisen ser hur folksamlingar rör sig kan de ändra sin taktik efter det.
– Med den överblicksbilden vi får kan vi se rörelser ganska tidigt. Vi kan helt enkelt se till att förhindra saker innan de sker, genom att hela tiden vara med på ett annat sätt, säger Rasmus Borgström.
Polisen är skyldig att informera om när de använder drönare. Så här stod det på polisens hemsida inför Djurgårdsmatchen den 7 oktober:
”Under insatsen kommer polisen bland annat att arbeta med en så kallad UAS i vissa delar av centrala Norrköping, en obemannad flygfarkost med kamera (även kallad drönare). Syftet med detta är att förebygga eller förhindra brott i enlighet med kamerabevakningslagen. Material från kamerabevakningen kan komma att användas vid eventuellt utredningsarbete. Utifrån gällande lagstiftning är det ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten som får tillgång till materialet.”
– Vi tror på det för framtiden, säger Rasmus Borgström om drönarverktyget.
Han tror att drönare kommer att användas framöver vid sökande efter försvunna personer, genom att man får en överblick över en yta som kanske är svår att komma åt. Vid grova brott och extremt farliga händelser skulle polisen också kunna skicka upp en drönare för att få en säker överblick.
I framtiden kanske polisen kan använda enklare drönare i sitt vardagsarbete, inte bara vid stora händelser.