För fjärde året i rad arrangerade Föreningen Doverstorps flyktingläger öppet hus under lördagen.
1944 och 1945 var Doverstorpslägret den största flyktingförläggningen i Sverige. 1944 var det i huvudsak familjer som flytt kriget i Estland som kom till Finspång. Efter kriget 1945 bodde framförallt polsktalande kvinnor som räddats från Auschwitz och Ravensbruck vid platsen.
Nyligen har det gallrats en hel del skog, vilket innebar att nya upptäckter gjorts i området.
– Vi har hittat en trolig lämning från ett köksavlopp. Den upptäcktes efter gallringen. Det är alltid kul när nya lämningar hittas. Vi håller även på att bygga ett minnesmärke vid lägrets badplats. Där ska vi samla information, så besökarna kan sitta och tänka över allting samtidigt som det går att bada här, säger Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger.
Han guidade ett hundratal nyfikna besökare vid olika lämningsplatser och berättade historiken bakom varje enskild plats och hur människorna levde i området på 1940-talet.
– Vi får fortfarande in en del fotografier från förr. Vi tar gärna emot fler plus dagböcker. Vi lånar bara, sedan får ägarna tillbaka originalen, säger Jan-Erik Svenblad.
Annkin och Örjan Johansson samt Mona Strömfors från Vånga besökte platsen för första gången.
– Vi blev nyfikna och vill lära oss mer om vad som hände vid platsen och så lurade vi med oss grannen Mona också, berättar Annkin och Örjan Johansson.
– Det är intressant att få reda på vilka personerna var, var de kom ifrån och vad de varit utsatta för, påpekar Mona Strömfors.
De tycker att det är bra att historien kan leva vidare.
– Det är bra att det anordnas öppet hus. Det har ju hänt och behöver tas upp till ytan igen, säger Annkin Johansson.
Förutom Jan-Erik Svenblad fanns Arno Aarna, som kom till lägret som flykting 1944, på plats och visade bilder och berättade om hur det var att leva i lägret.
Dessutom deltog Anna Hellerstedt med ungdomar och lärare från Finspång mot rasism och berättade om sin verksamhet inför nästa toleransresa.
Föreningen Doverstorps flyktingläger har ett tiotal aktiva som vill sprida kunskap om lägret.
– Det är inget nytt att det kommer flyktingar till Finspång. De togs emot på ett bra sätt på 1940-talet trots knappa resurser med ransonering på allt. Vi hoppas att fler ska engagera sig och gå med i vår förening, säger Jan-Erik Svenblad.