Augusti gick och september närmade sig: världskriget fortsatte att rasa med våldsamma strider på västfronten där tyskarna tvingades retirera. i Ryssland fortsatte revolutionen skörda offer men den 30 augusti 1918 skedde något som nog inte är alldeles känt men som kanske skulle ha kunnat ändra historien rätt rejält om inte om funnits.
Östergötlands Folkblad (ÖF) kan berätta att det 1918 nämligen utfördes ett försök att mörda självaste Lenin: "Ett ryskt telegram meddelar, att i Moskva den 30 aug. ett attentat begåtts mot Lenin, som blev sårad.". Det var inte heller långt ifrån att man lyckades: han träffades av två kulor varav en i lungan medan folkkommissarien Uritski dog vid attentatet.
Det visade sig vara en grupp kvinnor som låg bakom det hela: "Skotten avlossades av en ung flicka, tillhörande de intellektuella kretsarna. Hon anhölls.". Så nära var det alltså att Lenin dött redan i september 1918. Vad det skulle kunna ha inneburit för framväxten av vad som visade sig vara ett diktatoriskt terrorvälde som höll Ryssland i ett järngrepp ända fram till 1991 kan man bara spekulera om: dock hade ju ledande ideologer som exempelvis Trotskij funnits kvar även om Lenin dött där och då (även om Trotskij till slut själv fick smaka på Sovjets utsända agenter – ett möte som slutade med en ishacka i huvudet för den gamle revolutionären).
Spanska sjukan fortsatte sina härjningar i landet när augusti gick över i september: det ser man inte minst av den korta notisen i ÖF som vet att berätta om inställd undervisning. "Vid Finspongs skolor har undervisningen på grund av spanska sjukan måst inställas under en tid av 8 dagar från och med den 18 dennes.".
Det kanske inte är så konstigt att det i en tid med ransoneringar och matbrist för många medborgare togs initiativ för alternativa metoder att skaffa fram mat. I en notis i ÖF berättas att: "Tjuvskytte på älg har under den gångna sommaren förekommit rätt flitigt i norra Östergötlands skogar". Man hade då anträffat rester av skjutna älgar i Regna, Hällestad och vid Långsjön.
Men i dessa tider var det naturligtvis självklart att ta tillvara vad skogen hade att erbjuda – så länge man höll sig inom lagens råmärken. Men även om man gjorde det var det inte riskfritt enligt en artikel i ÖF med rubriken "En fräck gynnare":
"Då ett par arbetarkvinnor från Finspong häromdagen voro ute för att plocka lingon i en hage vid Olstorp i Risinge blevo de antastade av en 14-årig bondson, som förbjöd dem att plocka bär där. Han mende på, att om de ej ville lyda, så skulle de få bär från en bössa, som han hade med sig, och avlossade också ett par skott, tydligen i avsikt att skrämma, men se det lyckades inte alls den gången.".
I Risinge hände det förresten en tragisk händelse som mycket väl kan ha sin upprinnelse i bristande säkerhetstänk i en tid där el fortfarande var en nymodighet.
ÖF skriver: "En 12-årig gosse, fosterson till statkarlen XX i Sätra, Risinge, dödades på fredagen av elektrisk ström. Vid gården har indragits elektrisk kraft och gossen hade gått upp på en kvarlämnad stege och kommit i beröring med ledningen. Ledningen hade 5 000 volts spänning och gossen, som blev hängande kvar vid trådarna, har säkerligen dödats ögonblickligen."
Det konstateras också i slutet på artikeln att: "Den döde uppgives ha varit en välartad gosse."