Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Speciell dag för Hemvärnet

I onsdags var det en och annan kollega som tittade en extra gång när Alexander Klanfar kom till jobbet.

Alexander Klanfar gick till jobbet i uniform i onsdags.

Alexander Klanfar gick till jobbet i uniform i onsdags.

Foto: Carolina Nilsson

HEMVÄRNET2019-05-31 08:55

Han hade nämligen på sig sin uniform som han bär då han sitter i staben på Försvarsmaktens 31. Hemvärnsbataljon i Norrköping. På jobbet på Trafikverket, där han är specialist inom samhällssäkerhet och krishantering, bär han dock civila kläder. Förutom i onsdags då, när samtliga hemvärnssoldater i Sverige hade möjlighet att ta på sig uniformen när de gick till jobbet.

– Jag tycker det är bra! Vi tydliggör att vi bryr oss om våra veteraner, och så är det bra att Försvarsmakten låter "den stora hären" ha uniform på sig. Många är mycket stolta att visa vad vi gör, säger han.

Han kallar Hemvärnet "den stora hären" i det sammanhang då han pratar om försvaret i stort. Faktum är att Hemvärnet är en integrerad del av svenska Försvarsmakten och utgör ungefär hälften av dess totala styrka räknat i antal soldater. Genomsnittsåldern är numera under 40 år. I Hemvärnets uppgifter ingår bland annat att skydda och bevaka viktig infrastruktur, att hjälpa till att leta efter försvunna människor och att bistå vid skogsbränder. Att ha en förstående chef är a och o för att kunna vara med i Hemvärnet, förklarar Alexander Klanfar:

– Jag har alltid haft en bra deal med chefer om att jag måste kunna sticka iväg med kort varsel om något händer. Om det fungerar med schemat, alltså. Det har jag alltid varit öppen med vid intervjuer. Jag vill vara med och bidra till samhället och det har mina arbetsgivare alltid ställt upp på.

De flesta jobbarkompisarna känner till Alexanders engagemang för Sveriges försvar, så särskilt förvånade blev de inte när han kom i uniform.

– En del har kommit fram och frågat varför jag är med och har tittat på graden och undrar vad vi gör, säger Alexander Klanfar som tidigare var chef för Johannisborgs Insatskompani i Norrköping, men som nu alltså sitter i bataljonstaben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!