Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill kunna välja på Vikbolandet

Curt Andersson, SPF Seniorerna, tycker att det är synd att Vikbolandet blivit utan valmöjlighet i hemtjänsten.

På mässan. Curt Andersson, SPF Seniorerna, vill ha valmöjlighet i hemtjänsten även på Vikbolandet.

På mässan. Curt Andersson, SPF Seniorerna, vill ha valmöjlighet i hemtjänsten även på Vikbolandet.

Foto: Malin Perk

HEMTJÄNST2017-11-16 07:00

– Det är lite synd, säger han och berättar att han i lördags besökte mässan på Renströmmen för att höra med hemtjänstföretagen varför ingen ville ha Vikbolandet.

En teori är att det beror på att Vikbolandet är ett stort geografiskt område med få hemtjänsttimmar.

Vikbolandet har 1680 timmar, mot 3 880 i Kimstad och Skärblacka och 6970 i Kolmården. Antalet timmar i snitt per person är lägst i kommunen.

– Antingen beror det på ett man är van att klara sig själv, man efterfrågar inte hemtjänst eller man får hjälp av grannar, eller att vi är friskare på Vikbolandet, säger Curt Andersson.

Det kan också bero på att folk när de har behov av hemtjänst flyttar ifrån Vikbolandet, då det inte finns några alternativ till enklare boenden här, säger han.

På Vikbolandet bor bara 15 procent av invånarna i tätort, som Östra Husby och Arkösund, medan 85 procent bor på landsbygden. I Kolmården däremot bor 81 procent i tätort och 19 procent på landsbygden.

– Vikbolandet har inte någon stor centralort. Då ligger ju arbetsuppgifterna, brukarna, väldigt spridda över området och man vet inte var de finns, för de uppgifterna har man inte fått från vård- och omsorgskontoret. Det är ju hela tiden levande siffror, var hemtjänsttagarna finns. Så det kan jag förstå är svårt att räkna ut.

Han tror att det känns väldigt osäkert för företagen att gå in på ett sådant område.

– Jag vet inte hur mycket man blir kompenserad för ytterområdena. Jag vet att de har en högre ersättningspeng per arbetad timme i ytterområdena, mot i själva stan.

Den baserar sig på hur många biståndstimmar brukarna har, och tar inte hänsyn till hur många mil man får åka, säger han. Den extra ersättningen ser likadan ut oavsett ytterområde.

– Jag tror att man behöver ha en ersättningskonstruktion som mer tar hänsyn till avståndet till brukarna, speciellt när det är ett sådant här extremt landsbygdsområde.

Läs mer: Långa avstånd avgjorde

Curt Andersson, som gillar LOV, hoppas att Inspirera som den här gången hoppade av Vikbolandet ska ta sig an området i framtiden. Samtidigt är det så, vilket gör det ännu mer osäkert för hemtjänstföretag, att väldigt många på Vikbolandet är nöjda med den kommunala hemtjänsten, som arbetar mycket med lokal personal, säger han.

Han tror att initialt skulle det inte bli så många som i dag har hemtjänst som skulle välja om. Men man vill gärna ha valmöjligheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!