I tisdags infördes Lov inom hemtjänsten i Norrköping, kallat ”Eget val”. Här kan hemtjänsttagarna själva välja vilket företag, eller kommunen, som ska komma hem till dem. Ett system Moderaterna välkomnar – och som man gick till val på 2014. Men nja, riktigt som Moderaterna tänkt sig blev det inte.
Som Folkbladet kunde berätta tidigare i veckan fick inte två av de fem kvalificerade företagen starta i tisdags eftersom det uppstått oklarheter i företagen.
Läs mer:I sista stund - företag godkäns inte.
De som valt dessa företag övergår i stället till kommunens hemtjänst. Och så gäller även för alla de som inte aktivt gör ett val: då blir det den kommunala hemtjänsten som kommer på besök. Något Moderaterna var starkt kritiskt till redan under införandeprocessen.
– Det största felet är att kommunen har en gräddfil, säger oppositionsråd Sophia Jarl (M).
Men kan det inte vara så att de som inte gör något val helt enkelt är nöjda med den kommunala hemtjänsten?
– Jag är inte så säker på det. Enligt en undersökning som gjorts är fler och fler som har hemtjänst otrygga, säger Sophia Jarl.
Det Moderaterna vill är att de som inte gör ett aktivt val helt enkelt portioneras ut mellan de företag som kvalificerat sig, och kommunen. Detta skulle ge flera vinster, menar partiet.
– Med ett rullande schema får företagen sin tilldelning. Dels får klienterna flera företag att välja mellan – dels kan företagen utvecklas, säger Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
– Vi behöver riva upp den del i Lov som är företagsfientlig, vilket gör att det endast finns fem utförare i dag och som gör att de som inte gör något val hamnar inom kommunen, fortsätter Sophia Jarl.
Något som de inte är ensamma om att tycka i landet. Bland Sveriges kommuner har nämligen en merpart av de 161 som infört Lov inom hemtjänsten valt att göra det enligt principen med en "ickevalssnurra".
– De som inte gör ett val hamnar i den snurran, där man arbetat fram en turordningslista mellan de utförare som det finns att välja mellan, förklarar Thomaz Ohlsson, handläggare på avdelningen för ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Enligt Sophia Jarl och Moderaterna gör detta system att flera företag inom Lov söker sig till kommunerna. Om det bara beror på det, kan inte Thomaz Ohlsson svara på.
– Det beror på andra förutsättningar också, som kommunstorlek och underlag av brukare som är intresserade av att välja. Men visst är det bra att göra det på så lika villkor som möjligt, säger han och förklarar att det här allt som oftast är en nyckelfråga som kommer upp när Lov ska införas i hemtjänsten.
Han poängterar även att de flesta kommuner som införde Lov inom hemtjänsten, med "ickevalssnurrprincipen" 2009, 2010 och 2011, var borgerligt styrda.
Systemets utformning i Norrköping anser Moderaterna är en kvinnofälla:
– Vi vet att det mest är kvinnor som startar företag inom den här branschen. Men företagen får ofta lägga ned. Det visar att kommunen inte är beredd att konkurrera på lika villkor, säger Sophia Jarl.