Nya tag efter 100-årsfesten

I sommar påbörjar Risinge hembygdsförening rustningen av det hus man fick som 100-årspresent. Efter förra sommarens jubileum blickar föreningen nu framåt.

Uppfräschning. Medlemmar hembygdsföreningen fräschade upp Risinge hembygdsgård inför jubileumsfirandet förra året.

Uppfräschning. Medlemmar hembygdsföreningen fräschade upp Risinge hembygdsgård inför jubileumsfirandet förra året.

Foto: Sören Boström

HEMBYGD2017-02-16 15:00

Årets aktiviteter har så sakteliga tagit fart för Risinge hembygdsförening. På onsdagen arrangerade man till exempel en släktforskarträff i Risinge prästgård. Det är inte något som man gjort förut utan något nytt man vill prova.

– Det är många inom föreningen som släktforskar men någon sådan här träff har vi inte haft förut, berättar Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge hembygdsförening på tisdagen och tillägger att man vid denna sammankomst tagit hjälp av Gerd Johansson för att få inspiration, tips och råd.

Det handlar alltså om en förening som förra sommaren firade 100-årsjubileum.

– Det var väldigt lyckat med många välbesökta aktiviteter och dessutom mycket roligt att två helger på raken kunna fylla Sankta Maria kyrka. Firandet gav välbehövlig energi till föreningen, bedömer Fredrik Blomberg som nu vill rikta blicken framåt åt de nästkommande 100 åren.

Man ska klara av ett årsmöte i början av mars men redan nu kan man skönja hur delar av aktivitetsåret 2017 kommer att gestalta sig.

– Man kan säga att det kommer att bli ett traditionellt program av aktiviteter under året men det kommer säkert att läggas extra arbete på den nya stugan som vi fick i 100-årspresent av församlingen, avslöjar Fredrik Blomberg.

Det rör sig om det huset som kallas ”Klockargården” och som ligger mellan hembygdsgården och kyrkan.

– Rustningen av stugan kommer att påbörjas under året och senare kommer den att användas som föreningslokal och för olika föreningsaktiviteter, berättar Fredrik Blomberg som tillägger att stugan är en naturlig del av hembygdsgården – i själva verket gränsar den till dess tomt.

Vad som i övrigt är klart är att säsongen för själva hembygdsgården startar i juli.

– Vi kommer att ha öppet i hembygdsgården dagligen från den 18 juli till den 5 augusti och det sistnämnda datumet äger också vår hembygdsfest rum, sedan är det ju öppet under Östgötadagarna i september också, upplyser Fredrik Blomberg.

Risinge hembygdsförening är Östergötlands äldsta hembygdsförening och även en av de äldsta i landet – grundad som den är 1916.

– Vi har omkring 600 medlemmar och förra året hade vi runt 2000 besök i hembygdsgården, berättar Fredrik Blomberg som hoppas att föreningen i framtiden får tillfälle att även fira 200 år.

Risinge hembygdsgård

Började byggas 1929 på en obebyggd kulle bredvid den gamla kyrkan i Risinge – alltså 13 år efter att hembygdsföreningen bildats.

Invigningen av hembygdsgården skedde i september 1930.

Klockargården

En stuga och bod som fått sitt namn på grund av närheten till klockstapeln.

Boden tros vara byggd på 1700-talet, själva stugans ursprung är mer osäkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!