Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det finns facit för nutiden

Kanske vi skulle kunna undvika en del uppfinningar som vi inte behöver. Man måste ju inte uppfinna allt bara för att man kan.

HELGKRÖNIKA2014-03-22 08:43

Det är lätt att tro att det bara är tillvaron här och nu som gäller och möjligen framtiden. Men som någon klok person lär ha sagt: "För att veta vart man vill gå bör man veta var man kommer ifrån". Därför är det viktigt att dokumentera och spara, men också att ibland ta sig tid att gå tillbaka och se vad som hänt.

Föreningsarkiven är en guldgruva. Där kan man gå tillbaka och läsa om vad människor kämpat för genom åren, ideellt, politiskt och fackligt, för att få till en drägligare tillvaro för sig och sina barn. Kvinnor som trots tungt arbete inom textilindustrin, engagerade sig på sin obefintliga fritid för att få barnomsorg och drägliga bostäder. Män som bildade fackföreningar för att få bättre löner och arbetsmiljö.

I Norrköpings Föreningsarkiv, som fyller 65 år i år, förvaras fanor, protokoll och andra handlingar från många års arbete och där finns ovärderlig information, inte minst för forskare och andra intresserade.

Att se tillbaka är också att få perspektiv på tillvaron, ett sätt att synliggöra vad vi uppnått. Hur såg man på kvinnliga präster på femtiotalet? Vad fick arbetare inom industrin för ersättning vid en arbetsskada på trettiotalet? Hur har man diskuterat invandring genom åren? Vilka var välkomna och vilka var inte välkomna?

Men det ger oss också en klarsyn och en varningssignal när vi är på väg åt fel håll. "Fanns det såna tankar för 80 år sedan och vart ledde dom? Då är det nog läge att se upp nu." I Föreningsarkivet kan man finna svar.

Vi brukar ju säga att det är lätt att veta hur man skulle ha gjort när man har facit i hand. Men det stora problemet med mänskligheten det är ju att vi inte bryr oss om att läsa facit. Vi gör om samma dumheter i ny tappning gång på gång. Vi tror att idag är vi klokare och ser inte att vi gör samma misstag igen och igen.

Därför är det inte bara viktigt med matte och svenska i skolan utan även historia och då inte bara gamla kungar utan nutidshistoria och vikten av att lära om villkoren för ett par tre generationer sedan. Det är också viktigt att veta hur förutsättningarna såg ut när olika beslut togs. Hur var tidsandan? Hur resonerade man, vad visste man?

Ingen kunde väl ana den tekniska utveckling som skett de senaste 50 åren. Men genom att gå tillbaka till dokument från femtio- och sextiotalet kanske vi kan ana oss till vad vi har framför oss. Och kanske vi skulle kunna undvika en del uppfinningar som vi inte behöver. Man måste ju inte uppfinna allt bara för att man kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om