Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många unga förs utomlands"

Många unga som lever i hedersförtryck i Sverige förs utomlands. Det visar en rapport från länsstyrelsen i Östergötland.

Håller koll. "Det är viktigt att alla myndigheter har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck", säger Juno Blom.

Håller koll. "Det är viktigt att alla myndigheter har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck", säger Juno Blom.

Foto: Michael Svensson

HEDERSVÅLD2017-04-02 10:00

Länsstyrelsen i Östergötland har lämnat över en rapport till regeringen kring arbetet med det nationella uppdraget att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

I rapporten beskrivs bland annat de ärenden som kommit till länsstyrelsens nationella stödtelefon.

Det handlar om många utsatta barn och unga i Sverige, som exempelvis har förts utomlands mot sin vilja, där de riskerat att giftas bort eller blivit bortgifta.

Ett av länsstyrelsen uppdrag är att ansvara för ett nationellt kompetensteam för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, ett uppdrag som regeringen förlängt med tre år, 2018-2020. Teamet driver en nationell stödtelefon dit yrkesverksamma och ideellt verksamma vända sig för stöd och råd.

Under 2016 kom samtal om 455 ärenden till stödtelefonen. Det är en ökning av ärenden med drygt 50 procent sedan 2015.

Samtalen handlar om barnäktenskap och tvångsäktenskap, om barn och unga som förts ut ur Sverige, om dödshot samt om psykiskt, fysiskt och sexuellt våld som i många fall är grovt.

Det handlar också om stark kontroll och begränsningar av de utsattas liv och handlingsfrihet. Många är utsatta av flera olika förövare. I barnens fall handlar det om att de är utsatta av föräldrar, syskon och andra släktingar, medan kvinnor är utsatta av sin man eller före detta man och av sina egna och/eller mannens släktingar.

Samtalen kommer från cirka hälften av landets kommuner. En stor majoritet av de utsatta, 86 procent, är flickor eller kvinnor och minst 55 procent av de utsatta är under 18 år.

Sedan stödtelefonen inrättades, i mars 2014, har det totalt kommit in ärenden som rör 79 bortförda personer, varav minst 61 av dem varit under 18 år.

– Det är viktigt att alla myndigheter har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck, säger Juno Blom, utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Östergötland.

I dag är det stora skillnader i myndigheternas arbete när det gäller att tillgodose barns behov.

Länsstyrelsen föreslår att regeringen ger en lämplig myndighet i uppdrag att se över problematiken kring bortförda barn och unga. Ett annat förslag är att analysera situationen för asylsökande, med fokus på hur information till nyanlända ser ut, hur utsattheten ser ut, och på de utsattas behov av stöd och skydd under asylprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om