Hbtq-pris till Nobina

Bussbolaget Nobina, som sköter kollektivtrafiken till bland annat Skärblacka och Kolmården, har utnämnts till Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats.

31 juli 2019 15:00

Det är fackförbundet Unionen som delar ut priset, som Nobina fick mottaga på onsdagskvällen på Östermalms IP i Stockholm, i samband med att Stockholm Pride invigdes.

– Unionen vill lyfta fram goda exempel och sprida kunskap för att fler ska få tillgång till arbetsplatser där det är en självklarhet att alla får vara sig själva, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen.

Unionens hbtq-pris delas ut varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

– Det väldigt glädjande att dela ut årets pris till Nobina Sverige, en arbetsplats som jobbar aktivt med hbtq-frågor, fortsätter Marina Åman. Man är inte rädd för att belysa och diskutera de fördomar som finns i organisationen, och samtliga chefer får gå en obligatorisk inkluderingsutbildning. Dessutom öppnar Nobinas klädpolicy upp för att du själv väljer om du vill ha kjol eller byxor på jobbet, vilket är ett exempel på hur Nobina omsätter policys i praktiken.

Och hos Nobina säger man så här om priset:

– Vi är oerhört glada och stolta över det här priset, det är ett kvitto på att vi lever våra värderingar som handlar om respekt, omtanke och gott ledarskap, säger Jenny Lundmark, HR-direktör för Nobinakoncernen.

– Vi vill ha ett klimat där alla känner sig fria att vara sig själva. På så sätt får vi medarbetare som har förutsättningar att må bra på jobbet, och vi får tillgång till personens fulla potential.

Juryns motivering:

”Nobina är bussföretaget som kör med pride. Här är värdegrunden ”vi respekterar varandra, vi bryr oss och är goda ledare” inte bara fint formulerade ord, utan man har gjort dem till en del av vardagen. Man brukar ju säga att det sitter i detaljerna, så att Nobinas klädpolicy öppnar upp för att man själv väljer om man vill ha kjol eller byxor – oavsett kön – blir ett signum för deras arbete. Men vi hurrar inte bara för att Nobina har kommit långt i hbtq-arbetet, utan för deras tydliga vilja att nå ännu längre.”

Isaac Yassin är representant för Unionen hos Nobina och säger så här:

– Nobina tar tydligt ställning för hbtq-rättigheter, till exempel som partners i Pride men också i vardagen. Det finns en synlig hbtq-mångfald i hela Nobina, på våra depåer bland bussförare och tjänstemän och också på vårt huvudkontor. Det spelar en stor roll för enskilda medarbetare.

Nobina

Det senaste avtalet med Östgötatrafiken omfattar 27 bussar som präglas av tydliga miljömål där samtliga fordon kommer att drivas med förnyelsebart bränsle.

Nobina Sverige svarar för nära 30 procent av den linjelagda kollektivtrafiken med buss i Sverige. Man bedriver trafik åt uppdragsgivare i hela landet, bland annat SL, Västtrafik och Skånetrafiken.Varje år görs cirka 200 miljoner resor med företagets bussar.Man är 6000 medarbetare, kör 2300 bussar och omsätter över 5 miljarder kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström